GO OST-a Vojske RS Bijeljina: Dan sjećanja :: Semberija INFO ::

 

GO OST-a Vojske RS Bijeljina: Dan sjećanja


Prethodnih godina smo zaboravljali. Nismo se sjećali naših poginuluh ratnih drugova na dan njihove pogibije.
Da li smo pravili grešku, ne sjećajući se na poginule srpske oficire i podoficire u Odbrambeno - otadžbinskom ratu?

Nismo se sjećali četvorice poginulih oficira i podoficira koji su svoje mlade živote dali za Republiku Srpsku, kao i oficira, koji je umro poratnih godina. Griješili smo. GO OST-a VRS, želeći da ispravi ovu grešku, 30. avgusta je organizovala parastos za poginule i umrle ratne drugove.

- Razumijevanjem komande Kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović“ i viših nivoa komandovanja u crkvi Svetog kneza Lazara u kasarni obavljen je parastos. Činodejstvovao je starješina ovog hrama Vaso Popović, protonamjesnik’’, precizirali su iz ove organizacije i pomenuli imena svojih poginulih, ratnih drugova, kao i umrlog ratnog druga.

- To su kapetan Miodrag Manojlović iz Velinog Sela, koji je poginuo 21. septembra 1992. godine u Karlovcu, inače pripadnik JNA, potpukovnik Branko Pantelić iz Obrenovca i kapetan Stevan Lazić iz Golog Brda, poginuli u širem reonu sela Rastošnica  4. septembra 1992. godine. Obojica su  pripadnici Specijalne brigade Garda Panteri. U širem reonu sela Požarnica 6. septembra 1992.godine poginuo je poručnik Ljubiša Arsenović iz Donjeg Crnjelova, pripadnik 2. semberske brigade. Početkom septembra za vrijeme NATO bombardovanja releja Stolice poginuo je stariji vodnik Petar Dumonjić, pripadnik 1. majevičke brigade. Poslije kratkotrajne, ali opake bolesti, 11. septembra 2013. godine, umro je kapetan Mile Petrović iz Donje Čađavice, pripadnik Garde Panteri. Kapetan Petrović je tokom rata obavljao dužnost komandira streljačkog voda i pješadijske čete.

​Na osnovu toga, da se zaključiti da su oficiri Vojske Republike Srpske poginuli u odbrani srpskih naselja na Majevici. Mi iz OSTA VRS znamo da, kako prolaze godine, blijede sjećanja na događaje i ljude. Međutim, mi želimo da pobijedimo zaborav i da se, bar jednom u godini, sjetimo naših poginulih ratnih drugova, srpskih oficira i podoficira’’, poručuju iz GO OST-a VRS Bijeljina.