I TRŽIŠTE I PROIZVOĐAČI ZATRPANI VIŠKOVIMA :: Semberija INFO ::

 

I TRŽIŠTE I PROIZVOĐAČI ZATRPANI VIŠKOVIMA


Prema informaciji gradskog Odjeljenja za poljoprivredu, koja će se naći pred odbornicima Skupštine grada 10. septembra, na 39. sjednici, ovogodišnja žetva strnih žita, prije svega pšenice i uljane repice, zahvaljujući primjenama agrotehničkih mjera na najvećem dijelu, površina uspješno je okončana u relativno kratkom vremenskom periodu, uz ostvarene dobre proizvodne rezultate.

U jesen 2019. godine zasijano je oko 15.000 hektara, od čega je pšenica zasijana na nešto više od 11.000 hektara, što je oko 77 odsto od ukupnih žitnih površina. Ostala strna žita (ječam, tritikale i ozima zob) zasijana su na skoro 3.000 hektara, odnosno na 19,5 odsto ukupnih žitnih površina.

Iako su sjetvene površine u proizvodnoj 2019/2020. neznatno smanjene u odnosu na 2018. godinu (oko tri odsto), ostvarena je veća proizvodnja u odnosu na 2018. godinu za oko 12 odsto.

Rodni potencijal kod pšenice podignut je na znatno veći nivo i, uz primjenu svih agrotehničkih mjera na jednom dijelu površina u slivu rijeke Drine i Save, gdje se nalazi i najkvalitetnije zemljište, postignut je prinos od oko 10 tona po hektaru. Prinosi pšenice na drugim površinama, gdje su u pitanju loši tipovi zemljišta su dosta manji. U Informaciji se navodi da je kvalitet hljebnog zrna, takođe, bio veoma dobar, što je iznad očekivanja s obzirom na agroekološke uslove koji su vladali tokom vegetacije.

Iz Odjeljenja za poljoprivredu ističu da će problem sa zemljištem manjeg kvaliteta biti definisan dokumentom „Osnova zaštite, korišćenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta Grada Bijeljina“, čija izrada je predviđena sljedeće godine.

Što se tiče priprema za jesenju sjetvu, a imajući u vidu uobičajenu sjetvenu strukturu i osnovna pravila plodoreda, gdje strna žita u ukupnoj sjetvi učestvuju sa jednom trećinom, moće se očekivati da se ove godine pod strnim žitima i uljanom repicom zasije ukupno 16.500 hektara zemljišta.

Uprkos tome što je 2020. godina sa ostvarenim obimom proizvodnje do sada bila zadovoljavajuća, poljoprivredni proizvođači susreli su se sa problemom nedostatka novčanih sredstava zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona. Poljoprivrednici nisu bili u mogućnosti da prodaju svoje proizvode na inostranom i domaćem tržištu, jer je proglašenje pandemije zaustavilo promet roba i usluga. Iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu očekuju da će mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o interventnom otkupu, kako u stočarstvu, tako i u povrtarstvu, dovesti do smanjenja gubitaka u ovim proizvodnjama.

Za interventni otkup tržišnih viškova tovnih junadi i svinja, kao i za interventni otkup povrća iz Kompezacionog fonda Republike Srpske Vlada RS i resorno Ministarstvo za ovu godinu su izdvojili pet miliona KM.
 
Semberija info