MERKEL: ZAVRŠIĆEMO SJEVERNI TOK 2 UPRKOS AMERIČKOM PRITISKU :: Semberija INFO ::

 

MERKEL: ZAVRŠIĆEMO SJEVERNI TOK 2 UPRKOS AMERIČKOM PRITISKU


Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila kako je njena vlada odlučna dovršiti izgradnju gasovoda Sjeverni tok 2, uprkos pokušajima SAD-a da zaustavi taj projekat.

Odlučnost u pogledu dovršetka gasovoda istaknula je tokom posjete svojoj izbornoj jedinici na sjeveru Njemačke, govoreći o sankcijama koje je Vašington uveo učenicima izgradnje tog gasovoda, koji bi u Njemačku i na šire evropsko tržište trebao dopremati 55 milijardi kvadratnih metara prirodnog gasa iz Rusije.

"Ne smatramo eksteritorijalne sankcije, odnosno one koje prelaze teritoriju SAD-a, legalnim", rekla je Merkel u Štralsundu.

Sjeverni tok 2 važan je za njemačku saveznu državu Meklenburg-Forpomern, u kojoj je kancelarkina izborna jedinica.

Cijevi potrebne za izgradnju projekta isporučuju se iz male luke Sasnic, a nakon završetka gradnje očekuje se da ruski gas stigne u obalni grad Lubmin.

SAD tvrdi da bi Sjeverni tok 2 povećao energetsku zavisnost Evropske unije o Rusiji, dajući Moskvi moćnu političku polugu na evropskom kontinentu i alat za potencijalno prekidanje snabdijevanja energijom.
Kritičari optužuju SAD da pokušava prisiliti saveznika Njemačku na kupovinu prirodnog gasa iz SAD-a po višoj cijeni nego od Rusije.

SAD je prošle godine počeo s uvođenjem sankcija za projekat Sjeverni tok 2.

Prošlog mjeseca su tri američka republikanska senatora napisala pismo lučkom operateru u Sasnicu u kojem ga upozoravaju da bi mogao biti podvrgnut "razarajućim" sankcijama zbog pružanje robe, usluga i podrške za gradnju gasovoda.

Te takozvane sekundarne sankcije mogle bi značiti ekonomsku propast za tu luku.

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov u utorak, prvog septembra, je izjavio da Moskva dijeli stav evropskih partnera o čisto komercijalnoj prirodi projekta gasovoda Sjeverni tok 2 i protivi se pokušajima njegovog korištenja u političkim igrama.

Skrenuo je pažnju i na, po njegovoj ocjeni, nelegitimne pokušaje ometanja srovođenja projekta Sjeverni tok 2 izricanjem jednostranih sankcija.

"Samo su sankcije koje je nametnulo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija legitimne... Sve drugo su pokušaji potkopavanja međunarodnog prava i načela Povelje UN-a, koja poziva na saradnju u rješavanju bilo kakvih problema", kazao je Lavrov.

Semberija info