Ministar Šeranić u Bijeljini: Pratimo epidemiološku situaciju :: Semberija INFO ::

 

Ministar Šeranić u Bijeljini: Pratimo epidemiološku situaciju


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić tokom radne posjete Bijeljini, sastao se sa gradonačelnikom Mićom Mićićem, a razgovarano je o radu Štaba za vanredne situacije, epidemiološkoj situaciji, početku školske godine i predstojećim izborima.

- Epidemiloška situacija je i dalje komplikovana, iako je manji broj bolesnika u kovid  bolnici. Manji je i broj novozaraženih osoba, a za sada imamo 79 aktivnih kovid 19. Gradski štab za vanredne situacije održao je do sada 66 sjednica,  sve mjere smo usaglašavali sa republičkim Štabom za vanredne situacije,  a tako nastavljamo i dalje.“, rekao je Mićić i naglasio da je Grad Bijeljina uradio sve što je bilo potrebno kako bi se spriječilo oboljevanje  građana.

- Grad Bijeljina je od početka pandemije izdvojio 1.605.000 KM, od čega je najviše dato Bolnici i Domu zdravlja, zatim troškovi u karantinima, Dom učenika i škola „Vuk Karadžić“. Moram naglasiti da su se naši privrednici pokazali kao veoma odgovorni, o čemu svjedoči akcija „Respirator za Srpsku“,  koju je TRB Slavena Ristića sproveo sa Crvenim krstom i pri tom su skupili 2.602.000 KM. Od tih  sredstava je kupljeno 50 respiratora, ali je pored toga još sredstava usmjeravano za potrebe Bolice i Doma zdravlja“, pojasnio je Mićić i istako da je sve rađeno sa ciljem da se spriječi širenje virusa.

- S obzirom da je počela školska godina, zajedno sa republičkim Štabom i RUCZ, Grad Bijeljina je izvršio dezinfekciju i deratizaciju školskih objekata, mi smo svim školama kupili po 3.000 maski, a Grad je donio odluku i da izdvoji po 30 KM prevoznicima za prevoz učenika“, pojasnio je Mićići i dodao da su razgovarali i o načinu provođenja izbora, koje će se mjere morati preduzeti, te ko će snositi troškove.

- Prema dosadašnjim informacijama, šta je sve potrebno obezbijediti kako bi se ispoštovale preporuke struke, Grad bi trebao izdvojiti jedan milion KM. Mi smo uputili zahtjev Savezu opština i gradova, da vidimo kako da se obezbijede ova dodatna sredstva“, rekao je Mićić.

Ministar Šeranić je uz zahvalnost na gostoprimstvu, rekao da su razgovarali i o radu kontrolnih organa u Bijeljini.

- Preduzeli smo sve mjere i to činimo i dalje, kako bi se spriječilo širenje virusa korona, a da mjere i kontrola poštovanja mjera daju rezultate, govori i činjenica da smo prošle sedmice imali najmanji broj zaraženih lica u RS analizirajući proteklih šest sedmica. Pratićemo situaciju, a posebno, jer je počela i školska godina, a škole su dobile uputstva kako da se u njima niko ne zarazi“, rekao je Šeranić i naglasio da „trebamo sprovesti svi preventivne mjere da se ne bi dešavale neke neželjene situacije“, te apelovao i na odgovornost roditelja.

​Semberija info - O.Stjepanović