JU DJEČIJI VRTIĆ ČIKA JOVA ZMAJ – MJESTO ZAJEDNIČKOG ŽIVLjENjA DJECE, RODITELjA I VASPITAČA :: Semberija INFO ::

 

JU DJEČIJI VRTIĆ ČIKA JOVA ZMAJ – MJESTO ZAJEDNIČKOG ŽIVLjENjA DJECE, RODITELjA I VASPITAČA


U utorak, 02. septembra 2020. godine JU Dječiji vrtić "Čika Jova Zmaj" počeo je sa vaspitno-obrazovnim radom u novoj 2020/21. radnoj godini. Tim povodom, izdato je saopštenje koje prenosimo u cjelosti:

"Počeli smo sa radom u četiri objekta: „Mali princ“, „Radost“, „Plavi čuperak“ (Bijeljina) i Sunce (Dvorovi), u 17 vaspitnih grupa jasličkog i vrtićkog uzrasta i jedna  grupa produženog boravka za djecu 1.i 2. razreda OŠ „Sveti Sava“. 

Imajući u vidu preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, za sada je dozvoljen boravak najviše 20 djece u jednoj vaspitnoj grupi. U skladu sa epidemiološkom situacijom u narednim danima, Institut će 15. septembra revidirati svoje preporuke i, ukoliko stanje bude stabilno, dozvoliti boravak do 25 djece u jednoj grupi.

Naša ustanova primjenjuje sve zdravstb higijensko – epidemiološke mjere koje su propisane od nadležnih: 
- dezobarijera i dezinfekciono sredstvo za ruke na ulazu u vrtić, 
- jutarnja trijaža djece (mjerenje temperature, popunjavanje trijažnih listova)
- svakodnevna dezinfekcija prostora, igračaka, posuđa i svih predmeta i površina u vrtiću, 
- obavezno nošenje zaštitnih maski, kako za zaposlene, tako i za roditelje i sl.

Pored navedenih mjera, napominjemo da vaspitači sa djecom rade učeće aktivnosti koje se bave zdravstveno – higijenskim navikama i trude se da ih, na adekvatan način,upoznaju sa opasnostima od virusa, ne narušavajući njihov socio–emocionalni status.

Sa nadom da ćemo uskoro početi sa radom u svim objektima i u punom kapacitetu, od 1. oktobra planiramo formirati tri grupe poludnevnog/trosatnog  programa, za djecu od 3- 6 godina, i to: jednu grupu u vrtiću „Sunce“ u Dvorovima i dvije grupe u vrtiću „Pačija škola“ u Janji – Novo Naselje.

Posebno značajnim smatramo projekat „Vrtić je i moje pravo“, koji je naš vrtić pripremio u saradnji sa Odsjekom za lokalni ekonomski razvoj Grada Bijeljina. Projekat će biti finansiran od strane Vlade Republike Srpske,  preko Investiciono  razvojne banke . U sklopu navedenog projekta ćemo, od 1. Oktobra, formirati tri grupe poludnevnog/trosatnog programa, sa 70 djece iz ranjeivih kategorija stanovništva (20 Roma, 20 djece sa liste čekanja i 30 djece preko Centra za socijalni rad). Projektom je planiran vaspitno–obrazovni rad sa djecom od 3-6 godina, u trajnju od tri mejseca, svakog radnog dana, po tri sata. Program će biti realizovan u vrtiću „Plavi čuperak“, na Ledincima.

Pored vaspitno – obrazovnog rada sa djecom, biće organizovan okrugli sto za predstavnike institucija, na temu „Značaj ranog učenja i drušvena inkluzija“, kao i radionice za roditelje „Moje je pravo da imam prava“ i                   „Društvena inkluzija – različitost je naše bogatstvo“. U sklopu projekta „Vrtić je i moje pravo“ opremićemo kuhinju u vrtiću „Plavi čuperak“ i nabaviti nova didaktička sredstva i igračke potrebne za realizaciju vaspitno – obrazovnih aktivnosti sa djecom.

Predškolsko vaspitanje i obrazovanje je proces ranog učenja i formiranja ličnosti djeteta od rođenja do polaska u školu, a  opšti cilj predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Republici Srpskoj je da omogući sredinu u kojoj će se osnažiti cjelovit razvoj predškolskog djeteta, u skladu sa njegovim sposobnostima, potencijalima, osobenostima, potrebama i interesima. Vrtić je prirodno, sigurno i podsticajno okruženje u kojem svako dijete ima jednake mogućnosti da dalje razvija potencijale i zadovoljava svoje potrebe.

Imajući u vidu da roditelji imaju povjerenja u našu predškolsku ustanovu i profesionalizam naših vaspitača, velika pažnja se poklanja partnerstvu sa porodicom. Ono se ogleda u svakodnevnim individualnim razgovorima, obavještenjima putem panoa za roditelje, izložbe dječijih radova; rad na pedagoškom obrazovanju roditelja (kreativne i edukativne radionice); učešće roditelja u Savjetu roditelja, zajedničko organizovanje izleta i višednevnih ekskurzija, zajednički rad na osamostaljivanju djece i razvijanju vještina i navika; priprema porodice za polazak djeteta u školu i sl.

Planiramo da i u 2020/21. radnoj godini nastavimo saradnju sa Narodnom bibliotekom "Filip Višnjić", Muzejom Semberije, Centrom za kulturu "Semberija", Pedagoškim fakultetom i svim medijskim kućama u našem gradu. 
Svake godine vrtić organizuje ili uzima učešće u brojnim manifestacijama koje se organizuju u Bijeljini i okruženju. Neke od njih su: Dan Grada Bijeljina; Dječija nedjelja; Nedjelja zdravog života,  Jesenja svečanost; obilježavanje Svetog Nikole, Nove Godine, Božića, Vaskrsa; Priredbe i radionice za roditelje povodom 8. marta; Godišnja priredba – Vrbica; April – mjesec čistoće i sl. Pored toga, djeca iz našeg vrtića će učestvovati na Koloniji dječijeg prijateljstva u Štipu (Makedonija), u junu 2021.godine.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju i okolnosti u kojima se nalazimo, nadamo se i vjerujemo da ćemo u predstojećem periodu prevazići sadašnje poteškoće i biti još uspješniji, a sve na korist predškolske djece i njihovih roditelja,  zbog kojih se i trudimo da,  iz dana u dan, unapređujemo predškolsko vaspitanje i obrazovanje u našem gradu, koje je, kako i sam Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju kaže, djelatnost od opšteg interesa za naše društvo.

JU Dječiji vrtić "Čika Jova Zmaj"