U MANASTIRU TAVNA OBILjEŽENA VELIKA GOSPOJINA :: Semberija INFO ::

 

U MANASTIRU TAVNA OBILjEŽENA VELIKA GOSPOJINA


U Manastiru Tavna, povodom velikog hrišćanskog praznika Velike Gospojine, danas je služena sveta arhijerejska liturgija i održan tradicionalni narodni sabor.

Umirovljeni episkop srednjoevropski Konstantin poručio je u besjedi da je Presveta Bogorodica zaštitnica svih u sve dane života i zahvalio brojnim vjernicima, jer i u vrijeme pandemije virusa korona dolaze u hramove i prinose svoje molitve.

Narodnom saboru prisustvovali su gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i njegov zamjenik Marko Mihajlović. Prvi čovjek Bijeljine poručio je da je Manastir Tavna vijekovna snaga našeg naroda i da je, uprkos svim nedaćama kroz istoriju, uspio da bude temelj okupljanja.

- I današnje saborovanje ukazuje nam na nužnost njegovanja zajedništva, jer samo tako okupljeni oko istinskih vrijednosti, možemo graditi bolju budućnost za nas i našu djecu. Gradska uprava je proteklih godina pružala Manastiru pomoć kada god je bilo potrebno, a to će činiti i ubuduće – rekao je gradonačelnik Mićić.

Manastir Tavna posvećen je Presvetoj Trojici.

Pominje se u Tronoškom i Pećkom ljetopisu, ali i u turskim popisima od 1548. do 1586. godine kao zadužbina kralja Dragutina Nemanjića i njegovih sinova.

Smješten je na obroncima planine Majevice, u blizini puta Bijeljina-Zvornik.

​Grad Bijeljina