Evropska komisija - Javni poziv za projekte u okviru LIFE programa :: Semberija INFO ::

 

Evropska komisija - Javni poziv za projekte u okviru LIFE programa


Evropska Komisija je objavila poziv za podnošenje prijedloga projekata u okviru LIFE programa. Ove godine planirano je više od 450 miliona evra za projekte očuvanja prirode, zaštite životne sredine i klime. 

LIFE fondovi podržavaju projekte u okviru potprograma životna sredina i klimatske akcije, na taj način podržavajući sprovođenje European Green Deal agende.

Većina LIFE projekata su takozvani tradicionalni projekti, koji mogu biti koordinisani od strane bilo kojeg legalnog entiteta registrovanog u EU. Ovo uključuje javne institucije, biznise i nevladine organizacije.

Entiteti van EU, mogu učestvovati na projektu kao pridruženi korisnici koji preduzimaju aktivnosti koje su neophodne za postizanje ciljeva EU na polju životne sredine i klime.

Prihvatljive su takođe i prijave za veće integrisane projekte. Ovi projekti realizuju strateške planove EU za životnu sredinu i klimu, imaju regionalnu, multi-regionalnu, nacionalnu ili trans-nacionalnu dimenziju.

Prijava za tradicionalne projekte sa fokusom na klimatske promjene podrazumijeva podnošenje projektnog prijedloga najkasnije do oktobra 2020. godine. Ovo uključuje projekte za umanjenje klimatskih promjena, projekte prilagođavanja, upravljanja klimom i inicijative informisanja.

Za tradicionalne projekte koji se odnose na teme životne sredine i prirode, predviđen je dvostepeni prijavni proces: kandidati prvo dostavljaju koncept notu do jula 2020. godine. Ukoliko je koncept nota prihvaćena, potrebno je dostaviti puni projektni prijedlog do februara 2021. godine. Ovaj proces u dva koraka odnosi se na zaštitu prirode i biodiverziteta, životnu sredinu i resurse, kao i na upravljanje životnom sredinom i projekte informisanja. Prijava za integrisane projekte takođe predviđa dvostepeni proces prijave.

Više informacija na:

https://ec.europa.eu/easme/en/section/life/calls-proposals   

Molimo Vas da jasno i detaljno proučite smjernice i uslove Javnog poziva, jer je to jedini validni izvor informacija. Odsjek za LER i EI samo prosleđuje informacije, ali nije odgovoran za izmjene koje donator može da napravi.


Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije
Gradska uprava Grada Bijeljina