PRELIMINARNI BROJ POLITIČKIH SUBJEKATA 89, A BIRAČA 109. 193 :: Semberija INFO ::

 

PRELIMINARNI BROJ POLITIČKIH SUBJEKATA 89, A BIRAČA 109. 193


Aktivnosti za izlaganje privremenog biračkog spiska su završene, a građani su tokom proteklog perioda imali mogućnost da isprave lične podatke po pitanju imena i prezimena i matičnog broja. Gradska izborna komisija je danas, 26. avgusta, organizovala sastanak sa političkim subjektima, kako bi se predstavio novi informacioni sistem, kako bi izbori bili što kvalitetniji.

-To se odnosi na unošenje podataka, odnosno njihovih prijedloga za članove biračkih odbora i posmatrača, koje treba unijeti u bazu.Unošenjem podataka, automaski se vrši provjera da li je lice kažnjavano, da li mu je izrečena zabrane učešća u izbornom procesu, da li je lice imalo iskustvo u izbornom procesu“, rekla je predsjednik GIK Dijana Savić Božić. Prema njenim riječima, na području Grada Bijeljina je 89 političkih subjekata.

-Moram naglasiti da je riječ o preliminarnom broju jer liste još uvijek nisu ovjerene. Konačna lista biće objavljena u Službenog glasniku i tada ćemo imati konačan broj, mada očekujem da neće doći do promjena“, rekla je Savić Božić i dodala da je ovo svakako poseban izazov za GIK, te podsjetila da Banja Luka koja je veći grad od Bijeljine, ima 56 poltičkih subjekata.

-Ono što je posebno za ove izbore je aktulna epidemiološka situacija i sve aktivnosti će se provoditi u skladu sa preporukama CIK i Svjetske zdravstvene organizacije. Svako izborno mjesto moraće biti dezinfikovano, sva lica će morati imati zaštitnu opremu (kombinezoni, rukavice, viziri....), moraće biti poseban kontejner za odlaganje materijala i td. Dodatnu obavezu će stvarati odluka da biračko mjesto bude u skladu sa propisanom kvadraturom, odnosno, razmak između svakog lica koje učestvuje na biračkom mjestu, mora biti 1,5 metar, a na biračkom mjesto može ući onoliko građana koliko ima glasačkih kutija.  Žutom trakom će se napraviti razmak i td., a vjerovatno ćemo morati postavljati i šatore, kako bi se ispoštovale sve mjere“, pojasnila je Savić Božić. Ona je pozvala građane da na dan izbora obavezno imaju zaštitnu opremu kako bi zaštitili sebe, ali i ljude oko sebe.

-Ovi izbori su specifični i po pitanju osoba sa invaliditetom. Prema preliminarnim podacima, već imamo 800 lica koja neće moći izaći na glasanje,a očekujemo da će broj biti znatno veći, tako da ćemo morati povećati broj mobilnih timova“, rekla je Savić Božić i dodala da prije toga, moraju posjetiti svaku osobu sa invaliditetom, kako bi uzeli izjavu da li žele da im mobilni tim dođe u kuću ili ustanovu u kojoj je smješteno, ili žele da uz pomoć drugog lica glasaju na glasačkom mjestu“, pojasnila je Savić Božić i najavila da obilaz osoba sa invaliditetom slijedi u septembru, uz podsjećanje da je prema preliminarnim podacima na području Bijeljine 109. 193  birača.

Semberija info