Tradicionalno sječenje badnjaka u Velikoj Obarskoj :: Semberija INFO ::

 

Tradicionalno sječenje badnjaka u Velikoj Obarskoj


I ove godine u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine organizovano je tradicionalno sječenje badnjaka.

Protonamjesnik Predrag Gavrić, koji obavlja službu u ovoj parohiji, kaže da proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića, karakteriše sječa i paljenje badnjaka.

’’Sječenje badnjaka organizovali smo sa našim parohijanima. Želimo na ovaj način da sačuvamo i naše stare srpske običaje, koji su krasili naše pretke, sa željom da mladi to prenesu i na naše potomke. Neka Božić donese mir u srca svih ljudi, sa stihovima anđeoske pjesme koju su anđeli pjevali nad Vitlejemskom pećinom, gdje se rodio naš Gospod Isus Hristos, da slava bude Bogu na visinama, na zemlji mir, a među ljudima dobra volja“, istakao je protonamjesnik Gavrić, zaželivši svojim parohijanima i svim ljudima dobre volje zdravlje, ljubav i svako dobro.
Dušan Nikolić, predsjednik Crkvenog odbora crkve u Velikoj Obarskoj čestitao je Tucindan, Badnje veče i Božić svim pravoslavnim vjernicima, zaželivši da ga provedu u zdravlju, sreći i veselju.
Sječenje badnjaka u zaseoku Budžak proteklo je u veseloj atmosferi, uz pripremljeno okrepljenje  pićem i posnim zalogajem, onako kako u selu dobrih domaćina i priliči i kako tradicija nalaže, rekao je Stanislav Đukić organizator ovogodišnje tradicionalne sječe badnjaka u Velikoj Obarskoj.

Ove godine badnjak je sjekao Mile Ljubojević.

Izvor: desavanjaubijeljini.com