UNICEF I USAID DONIRALI DEZINFEKCIJSKA SREDSTVA ŠKOLAMA U BIH :: Semberija INFO ::

 

UNICEF I USAID DONIRALI DEZINFEKCIJSKA SREDSTVA ŠKOLAMA U BIH


UNICEF u Bosni i Hercegovini, uz podršku američke Agencije za međunarodni razvoj ( USAID) tokom avgusta dodijeliće oko 29 000 litara sredstva za dezinfekciju i sapuna za ruke školama širom BiH.

U saopštenju UNICEF navodi da zagovara među vladama, donatorima i partnerima da škole budu među prvim institucijama koje će biti ponovo otvorene poslije pandemije korona virusa.

-U iščekivanju planova obrazovnih vlasti u BiH o sigurnom ponovnom otvaranju obrazovnih zavoda i škola, sve škole moraju biti dodatno opremljene kako bi bile u skladu sa sigurnosnim smjernicama vezanim uz COVID-19. UNICEF zajedno Sa USAID-om nastavlja da pruža podršku obrazovnim vlastima u osiguravanju sigurnosti djece, nastavnika i osoblja protiv pandemije COVID-19 jačanjem svojih resursa, stoji u saopštenju.

Rounak Kan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini izjavila je da postoje uvjerljivi dokazi o negativnim efektima zatvaranja škola na učenje, sigurnost, zdravlje i dobrobit djece.

-Zatvaranje škola povećava rizik od napuštanja škole djece i mladih iz siromašnih porodica. Ponovno otvaranje škola na siguran način mora da bude prioritet, jer u protivnom možemo biti svjedoci kolapsa već postignutog napretka u obrazovnim sistemima. U fokusu odluke o ponovnom otvaranju škola treba biti najbolji interes za svako dijete i upravo zato UNICEF u saradnji sa USAID-om čini napore kako bi škole bile sigurno mjesto za djecu, kaže Kan.

Iz UNICEF-a poručuju da je potrebno osigurati jednak pristup kvalitetnom učenju za najranjiviju djecu, između ostalog, i kroz ulaganje u digitalnu povezanost za svako dijete, kao i da se moraju povećati budžeti za obrazovanje uz osiguranje sredstava za najranjivije.

Semberija info