Nove radionice za praktičnu nastavu: Na gradilištu ministarka Natalija Trivić i gradonačelnik Mićo Mićić :: Semberija INFO ::

 

Nove radionice za praktičnu nastavu: Na gradilištu ministarka Natalija Trivić i gradonačelnik Mićo Mićić


U Tehničkoj školi ,,Mihajlo Pupin“, u Račanskoj ulici, u toku je izgradnja objekta u kom će biti smještene radionice za obavljanje praktične nastave. Objekat  je veličine 1600 m2, imaće 10 savremeno opremljenih radionica u kojima će moći da se obavlja kvalitetna praktična nastava. Gradilište radionice posjetili su ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.



Ministarka Trivić je tom prilikom istakla da je jedan od prioriteta Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, kada su u pitanju srednje stručne škole,  da se  omoguće uslovi za odvijanje praktične nastave, kako u samim školama, tako i kod poslodavca.

Iz tog razloga,kako je navela, izmjenama zakona je i definisano da učenička praksa i kod poslodavca može da iznosi najmanje 25 odsto od ukupne praktične nastave, a primarno je da u okvirima stručnih škola budu i radionice gdje će učenici početnih razreda imati praksu i vidjeti šta je zapravo praktična nastava.

Ministarka Trivić i gradonačelnik Mićić razgovarali su sa upravom Tehničke škole ,,Mihajlo Pupin“ kako bi uvidjeli šta je to što može Grad Bijeljina, šta privrednici, a šta Ministarstvo prosvjete i kulture učiniti kako bi se ovaj objekat priveo kraju i radionice mogle da prime učenike početkom naredne školske godine.

Ministarka Natalija Trivić  kaže da je važno napomenuti da je ova, ali i druge stručne škole na području grada Bijeljine, a koje su imale deficitarna zanimanja, imale povećanje prijavljenih učenika za upise u prve razrede.

- Nakon što je Vlada RS donijela odluku da stipendira upisane učenike u prve razrede srednjih stručnih škola s deficitarnim zanimanjima  i to stipendijom na mjesečnom nivou u iznosu od 100 maraka plus obezbjeđenje  prevoza učenika putnika, značajno se povećao i broj učenika koji su upisali deficitarna zanimanja, rekla je ministarka Trivić

Gradonačelnik Mićo Mićić kaže da je puno razloga zašto se Gradska uprava odlučila da gradi ovakav objekat.

- Prije svega zato što decenijama škola radi na dvije lokacije smještene na dva kraja grada: na jednoj lokaciji je objekat u kom se izvodi teorijska nastava, a na drugoj su radionice za odvijanje praktične nastave. Drugi razlog je taj što su radionice stare i neuslovne i trebalo ih je modernizovati, pojašnjava Mićić, precizirajući da je u dosadašnju izgradnju objekta uložen milion maraka, a trebaće još gotovo toliko da se završi.

Mićić je obećao da će, zajedno sa direktorom škole i ministarstvom, uraditi sve  da bi se opremilo ovih 10 radionica.

- Spremni smo da iz budžeta izdvojimo još sredstava  da do početka iduće školske godine nove radionice sa potpuno novom opremom budu na jednom mjestu i sa zanimanjima koja su najpoželjnija za našu privredu, jer sve to radimo za potrebe privrede u našem gradu, rekao je Mićić.

Zahvaljujući se na posjeti ministarke prosvjete i kulture Nataliji Trivić direktor Tehničke škole ,,Mihajlo Pupin“ Milenko Maksimović izrazio je očekivanje da će škola dobiti podršku ministarstva u drugoj fazi izgradnje objekta radionica.  Zahvalio je i gradonačelniku Mići Mićiću i Gradskoj upravi koji su pronašli način da sufinansiraju izgradnju objekta u prvoj fazi.

- Izgradnja novih radionica u školskom dvorištu mnogo će značiti za učenike i profesore, jer je jako teško izvođenje nastave gdje se dio teorijske nastave izvodi u Račanskoj ulici, a dio praktične nastave u starom objektu u Atinskoj ulici, izjavio je Maksimović koji ističe da nastoje da prate nove nastavne planove i programe  koji su revidirani, te ono što im je kao školi bitno, a to je da prate potrebe tržišta rada i da usmjeravaju učenike prema novim tehnologijama.

​Semberija info - M.Rešidović