U Bijeljini održan sastanak u cilju pomoći semberskim proizvođačima hrane: Kinezi zainteresovani za izvoz mesa iz BiH :: Semberija INFO ::

 

U Bijeljini održan sastanak u cilju pomoći semberskim proizvođačima hrane: Kinezi zainteresovani za izvoz mesa iz BiH


U Bijeljini je danas održan sastanak, čiji je cilj bio pomoć semberskim proizvođačama oko plasmana junećeg i svinjskog mesa. Sastanku su prisustvovali ministar spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, predstavnici jedne kineske komapnije koji su zainteresovani za izvoz junećeg i svinjskog mesa iz BiH u Kinu, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, te semberski proizvođači i ponuđači junećeg i svinjskog mesa.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, kao domaćin sastanka, najprije se zahvalo ministru Košarcu na dvodnevnoj posjeti našem gradu i naglasio da današnji sastanak bio u cilju rješavanja aktuelnih problema naših poljoprivrednih proizvođača, a koji se odnosi naplasman njihove robe.

- Mnogo je naših poljoprivrednih proizvođača koji su utovili bikove i svinje, ali je problem sa plasmanom. Naša nastojanja su usmjerena ka tome da nađemo način kako izvesti robu. Danas je sa nama predstavnik jedne kineske komapanije koja je zainteresovana za izvoz svježeg mesa u Kinu. Zato smo i organizovali sastanak sa ponuđačima-proizvođačima mesa iz Semberije, ministrom, predstavnicima kineske kompanije i Kancelarije za veterinarstvo BiH, da vidimo na koji način se mogu ispuniti uslovi da bi se izvoz što prije realizaovao'', precizirao je Mićić.
 
Kako je potvrdio Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije  za veterinarstvo BiH, ovaj sastanak je bio jedan u nizu sastanaka koji su usmjereni na izvoz mesa u Kinu.

- U fazi smo ispunjavanja upitnika o izvozu mesa u Kinu i nadam se da ćemo taj posao završiti u roku od sedam dana i upitnike poslati u Kinu kako bi predstavnici ove kineske kompanije mogli doći do naših proizvođača i kako bi se izvoz što prije realizovao'', rekao je Ljubomir Kalaba.

- Našim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima treba siguran plasman, sigurni ugovori kako bi, na temelju toga, mogli i da planiraju svoju proizvodnju. Mi im moramo pomoći, tako što ćemo im pomoći u pronalasku tržišta. S obzirom da procjenjujemo da nije stabilan ugovor o plasmanu mesa sa Turskom, mi radimo na obezbjeđenju nekih novih tržišta, kao što je kinesko tržište. Iz toga razloga je organizovan i ovaj sastanak u Bijeljini'', kazao je ministar Košarac.

​Semberija info - O.Stjepanović