BIJELjINA Na ljetnjoj praksi u lokalnoj samoupravi 15 studenata :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA Na ljetnjoj praksi u lokalnoj samoupravi 15 studenata


Фото - Град Бијељина
Ljetnju stručnu praksu u Gradskoj upravi obavljaće 15 studenata sa tri fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji studiraju u Bijeljini. Povodom početka prakse, u Velikoj sali je za ove studente, a dolaze s Pravnog fakulteta, Fakulteta poslovne ekonomije i Poljoprivrednog fakulteta,  priređen prijem dobrodošlice.

Praksa se realizuje  od 13. do 27. avgusta, a po završetku prakse studenti će izraditi izvještaj, dobiće i sertifikat o praksi, stečenom iskustvu i vještini čime će nesumnjivo obogatiti svoje biografije. 



Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da lokalna samouprava želi da mladim ljudima omogući što kvalitetnije obrazovanje i bolju budućnost u našem gradu. 

- Studenti će se kroz praksu, a koja će trajati dvije sedmice, upoznati sa dijelom aktivnosti pojedinih odjeljenja Gradske uprave koja se bave područjima koja su u okviru njihove buduće profesije. Zahvaljujući tome, biće korak ispred svojih kolega, jer praksa se pokazuje kao prilika da studenti nauče da primjenjuju teorijska znanja koja su stekli tokom dosadašnjeg studija, kao i da steknu radno iskustvo koje će im se pokazati kao značajno u daljem radu, rekao je Mićić.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković kaže da Univerzitet u Istočnom Sarajevu i njegovi fakulteti već nekoliko godina organizuju različite vidove studentske prakse. Benefiti su, ističe, brojni. 

- Ova praksa je značajna za naše studente zbog toga što na taj način povezujemo teorijski i praktični rad , a vjerujemo da će Gradska uprava grada Bijeljine među našim studentima prepoznati one mlade, vrijedne, pametne i obrazovane ljude koje će moći da angažuju u narednom periodu , nakon što oni završe svoje studije, rekao je prof. dr Goran Marković. 

Dekanica Fakulteta poslovne ekonomije doc. dr Vesna Petrović ističe da se ovim projektom realizacije studentske prakse nastavlja odlična višegodišnja saradnja sa Gradskom upravom.

- Godinama već sarađujemo na različitim projektima, naši studenti su ovdje odrađivali pripravnički staž, a nekoliko naših najboljih studenata radi u Gradskoj upravi, što je nama kao fakultetu koji je proizveo te kadrove izuzetno drago, kaže dekanica Petrović. 

Studenti koji su odabrani da obavljaju ljetnju praksu u Gradskoj upravi su najbolji na svojim fakultetima, prosječne ocjene su im iznad 9, a što se tiče godina studija, to su studenti treće i četvrte godine i studenti koji su u statusu apsolventa. Kako su nosioci projekta pojasnili, logično je da su to studenti starijih godina, jer prvo moraju da slušaju nastavu iz određenih predmeta da bi mogli da pohađaju praksu. 

- Fakulteti nam nude teorijska znanja, a praksa je ta koja nam omogućava da se upoznamo sa realnim sektorom, kaže Katarina Pavlović studentica treće godine Fakulteta poslovne ekonomije, smjer Bankarstvo, finansije i osiguranje. Njen prosjek ocjena je 9,96.

Ana Radosavljević, studentica četvrte godine Pravnog fakulteta kaže da joj je ova praksa važna jer završava fakultet i već treba da se odluči u kom pravcu će ići njena buduća karijera. 

- Moja dvoumljenja su između advokature i Gradske uprave, kaže Ana.

Aleksa Ristić, student treće godine Poljoprivrednog fakulteta, smatra da je praksa koju sprovodi njegov fakultet velika prilika za sve studente da nauče nešto više, što će im svakako biti od velike koristi u budućnosti. 

Na prijemu za studente koji će praksu obavljati u Gradskoj upravi istaknuto je da s  obzirom da stalno usavršavanje pojedinaca postaje imperativ, obavljanje prakse se pokazuje kao faza koja prethodi prvom zaposlenju.

Semberija info