Gradski štab za vanredne situacije Bijeljina: Epidemiološka situacija u Bijeljini i dalje nepovoljna :: Semberija INFO ::

 

Gradski štab za vanredne situacije Bijeljina: Epidemiološka situacija u Bijeljini i dalje nepovoljna


Epidemiološka situacija u Bijeljini još uvijek je nepovoljna. Imamo trenutno 102 osobe koje su pozitivne na virus korona, ukupno do sada smo imali 340 pozitivnih osoba, dok se pod ljekarskim nadzorom nalazi 366 osoba, a ukupno smo imali 3.191 osobu pod nadzorom, izjavio je gradonačelnik Mićo Mićić na konferenciji za štampu nakon današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.



 „Opšta konstatacija je da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, sa tendencijom blage stabilizacije stanja. Nemamo veća žarišta, ali stanje još uvijek nije dobro, tako da se mjere, koje su na snazi, i dalje moraju striktno poštovati. Republički štab za vanredne situacije produžio je trajanje mjera koje su na snazi do 17. avgusta, a podrazumijevaju zabranu okupljanja većeg broja lica na jednom mjestu, obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance“.

Gradonačelnik Mićić je izjavio da u Bijeljini do 17. avgusta ostaje na snazi zabrana izvođenja muzike uživo u ugostiteljskim objektima.

„Primijetili smo da se, najčešće vikendom, u kasnim noćnim satima mladi okupljaju na parkiralištima i u parkovima, tako da smo predložili Republičkom štabu da se takva okupljanja zabrane“, istakao je gradonačelnik Mićić. U narednim danima biće nastavljena dezinfekcija zajedničkih prostorija u zajednicama etažnih vlasnika. S obzirom na potrebu proširenja kovid – bolnice u Bijeljini, dogovoreno je da se iz gradskog budžeta izdvoje dodatna sredstva za tu namjenu.

Doktor Zlatko Maksimović, vršilac dužnosti direktora bijeljinske bolnice izjavio je da se u kovid - bolnici  trenutno nalaze 33 bolesnika.

 „Trenutno je došlo do blage stabilizacije stanja u covid – bolnici, ali povoda za opuštanje nema. Trenutno je petoro bolesnika na respiratoru, dvoje njih, starije životne dobi, je intubirano, dok je troje njih na neinvazivnoj mehaničkoj potpori. Svih petoro bolesnika je životno ugroženo“, izjavio je doktor Maksimović.

Doktor Danijela Đukin, vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Bijeljina, izjavila je da je Dom zdravlja do sada, od početka epidemije, uzeo ukupno 1.136 uzoraka, te da se u ovom trenutku čekaju rezultati za 23 uzorka.

„Ukoliko se građani  budu pridržavali i poštovali preduzete mjere, vjerovatno ćemo vidjeti svjetlo na kraju tunela. Želim građanima da kažem sljedeće, da nam sada može pomoći samo svijest svakog građanina pojedinačno, odnosno da se moraju svi uozbiljiti, kako oni od sedam, tako i oni koji imaju 77 godina. Najveći nam je problem sa mladima. Moramo misliti na one koji se trenutno nalaze u kovid – bolnici i koji se tamo guše. Drugi pik virusa korona je pokazao svoje najsurovije lice“, upozorila je doktorka Đukin.

Semberija info