DANIJEL PERIĆ KUM SLEDEĆEG ILINDANSKOG SABORA U POŽARNICI :: Semberija INFO ::

 

DANIJEL PERIĆ KUM SLEDEĆEG ILINDANSKOG SABORA U POŽARNICI



Danas sam imao čast i blagoslov da na ovogodišnjem crkvenom saboru budem izabran za kuma sledećeg Ilindanskog sabora. 

Kad god imam priliku, ja drugima pričam o mojoj Požarnici. Pričam i onu priču o dječaku koji je sa tri godine bio prinuđen otići u Bijeljinu da živi, al' ipak jedan dio mene je ostao ovdje, u mom selu, u mojoj maloj Požarnici!

​Danas je Sv.Prorok Ilija, molitva sela, nekada najpoznatiji crkveni sabor o kojem su mi pričali baka i deka. Često sam maštao da i ja dam doprinos ovom zboru, da budem dio te organizacije. Evo poslednjih pet godina, učestvujem u organizaciji ilindanskog sabora, ponosan i srećan, jer sam tu sa svojim zemljcima, ostvarilo se ono o čemu sam oduvijek maštao. I svake godine imam pozitivnu tremu, želju da svake godine bude što veća i ljepša organizacija. 

Potvrda mog truda je i današnja nagrada od vladike Fotije, arhijerska pohvalnicu za doprinos i obnovu crkve u Požarnici. Iako je situacija specifična, ova godina je bila jedna od najljepših u našoj organizaciji. Danas smo otkrili spomen ploču svim postradalim žrtvama ustaškog terora sa područja požarničke parohije u koncentracionom logoru u Jasenovcu. 

Ovom prilikom se zahvaljujmo gradonačelniku Mići Mićiću koji je finansirao spomen ploču i na svim pomoćima u dosadašnjem periodu koje uradio za Tuzlake. 

Srpska pravoslavna crkva u Požarnici je i danas proslavila Svetog proroka Iliju – Ilindan. 

Naše običaje, tradiciju, vjeru i svoj zavičaj ne smijemo zaboraviti‼