IN MEMORIAM: PRIMARIJUS DR STANOJLO OPALIĆ: IZA SEBE JE OSTAVIO NEIZBRISIV TRAG :: Semberija INFO ::

 

IN MEMORIAM: PRIMARIJUS DR STANOJLO OPALIĆ: IZA SEBE JE OSTAVIO NEIZBRISIV TRAG


Prim. dr Stanojlo Opalić, specijalista opšte hirurgije u penziji, preminuo je 28. jula 2020. godine u 91. godini života. Rođen je u Jabukovcu, kotar Petrinja, 10. septembra 1929, godine. Živio je sa roditeljima i dvije starije sestre u Kraljevčanima do septembra 1938. godine, gdje je završio prva dva razreda osnovne škole, a potom se sele u u Beograd, gdje je živio do marta 1960. godine.

Školovanje je nastavio u Beogradu, a u januaru 1945. godine, dobovoljno se javlja da bude vaspitač i pratilac ratne siročadi iz Jugoslavije u Bugarskoj, a potom, nakon obavljenog kursa za vaspitača, boravi i radi u Dobricu u Bugarskoj od februara 1945. do septembra 1946. godine, gdje brine o 100 dječaka i djevojčica ratnih siročadi. Kao gimnazijalac, tokom ljetnih mjeseci, učestvovao je u radnim akcijama, Posavski kanal 1946. i Pruga Šamac-Sarajevo 1947. godine. U junu 1948. godine upisuje Medicinski fakultet u Beogradu i završava ga u januaru 1960. godine. U periodu od od januara do 1946. godine do 1955. godine, bio je aktivni član folklornog ansambla OKUD „Lola Ribar“.
 
Opšti ljekarski staž počeo je na Institutu za Higijenu februara 1960. godine, a potom dolazi u Bijeljinu, gdje u Opštoj bolnici obavlja opšti ljekarski staž od marta 1960. godine , a od marta 1961. godine, radi kao sekundarni ljekar na Odjeljenju hrurgije. Od marta 1963. godine do marta 1967. godine, obavlja specijalizaciju iz opšte hirurgije, na Odjeljenju hirurgije u bijeljinskoj bolnici i univerzitetskim bolnicama u Beogradu, a po programu beogradskog Medicinskog fakulteta, gdje polaže i specijalistički ispit i stiče zvanje opšteg hirurga.
Posle završene specijalizacije, vraća se u Bijeljinu i radi kao opšti hirurg na Odjeljenju opšte hirurgije. Načelnik Odjeljenja hirurgije postaje 1968. godine, a dužnost obavlja sve do penzije, u septembru 1994. godine. Godine 1969. imenovan je za direktora bolnice, ali tu funkciju je napustio zbog odgovornosti i posla koji je obavljao kao načelnik Hirurgije.

Zvanje Primarijus opšte hirurgije, stekao je 25. novembra 1978. godine. Primarijus dr Opalić je radni vijek posvetio liječenju ljudi i podizanju zdravstvene kulture stanovništva, poboljšanju uslova liječenja pacijenata i uslova rada ljekara.

Bio je posvećen svom pozivu i predano je radio svoj posao. Uvijek je bio spreman da traži i pronađe rješenje, zračio je optimizmom i vedrinom, bodrio je sve koji bi mu se obratili. Njegov legat koji je ostavio, upravo je njegova bezgranična humanost i briga za ljude. Bio je posvećen svojoj porodici, koju je volio više od sebe.

Primarijus dr Stanojlo Opalić ostaje u pamćenju kao čovjek vrijedan poštovanja, a njegov radni vijek sa puno ostvarenih rezultata. Zaposleni u bijeljinskoj bolnici pamtiće ga kao čovjeka i doktora čiji trag u zdravstvu Semberije i Bijeljine ostaje neizbrisiv.