RADIONICA PREPOZNAVANjA VLASTITOG IDENTITETA ZA MLADE OSOBE S INVALIDITETOM :: Semberija INFO ::

 

RADIONICA PREPOZNAVANjA VLASTITOG IDENTITETA ZA MLADE OSOBE S INVALIDITETOM


U organizaciji Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom grada  Bijeljine ,,Kolosi“, u okviru aktivnosti Aktiva mladih ove organizacije,  u Hotelu ,,Drina“ održana je radionica na temu ,,Prepoznavanje vlastitog identiteta za mlade osobe s invaliditetom“. 
 
Ova  radionica, kako ističu u Koaliciji ,,Kolosi“, organizovana je u okviru projekta ,,Ka razumijevanju pristupa invalidnosti zasnovanom na ljudskim pravima 2018-2021, koji podržava  MyRight u okviru zajedničkih aktivnosti radi poboljšanja položaja osoba s invaliditetom u svim segmentima života.
 
Radionici je prisustvovalo 10 mladih osoba sa invaliditetom, a radionicu su vodile diplomirani psiholog Ivana Stevanović i predsjednica Aktiva mladih osoba sa invaliditetom Koalicije ,,Kolosi“Slavena Rajić, koje su aktivistice u radu sa mladima, a takođe su mlade osobe sa invaliditetom.
 
Učesnici radionice su kroz zajednički rad spoznali šta je to lični identitet i koji su elementi koji utiču na njegovo kreiranje. Pokazali su veliki interes da se i u buduće uključe u razne oblike edukacije.
 
Program radionice je koncipiran tako da mlade osobe sa invaliditetom lakše prihvate svoj invaliditet, te se ohrabre da se više angažuju u svojim udruženjima na zagovaranju za prava osoba sa invaliditetom, kaže Ivana Stevanović navodeći da su razgovarali o percepciji sebe, kako doživljavaju sami sebe i kako ih drugi vide, te šta bi voljeli kod sebe izmijeniti i slično, pojašnjava Ivana Stevanović.
 
Slavena Rajić je, precizirajući da je Aktiv mladih Koalicije ,,Kolosi“  sa radom počeo krajem 2018. godine, naglasila da Aktiv trenutno okuplja 15 članova i da se svakim danom sve više šire.
 

Današnjoj radionici prisustvuje 10 mladih osoba sa invaliditetom zbog trenutnog stanja sa pandemijom korona virusa, zbog čega je za ovaj prostor u kom održavamo radionicu preporučen i broj osoba koje u isto vrijeme tu mogu boraviti. Inače, mlade osobe sa invaliditetom u našem gradu smatraju da je njihov najveći problem identifikacija sa sopstvenim invaliditetom, kako identifikacija tako i prihvatanje roditelja, kaže Slavena Rajić najavljujući da će radionicu sa roditeljima organizovati u avgustu.
 
Tehnički sekretar Koalicije ,,Kolosi“ Milorad Jović ističe da svojim djelovanjem žele da utiču na stvaranje demokratskog civilnog društva u kojem će pitanja invaliditeta biti razmatrana kao pitanja ljudskih prava, a osobe sa invaliditetom se neće suočavati sa barijerama prilikom obrazovanja, zapošljavanja, ostvarivanja zdravstvenog i socijalnog osiguranja, informisanja, kretanja i korištenja potrebnih servisa podrške u ostvarivanju prava koja im kao ljudskim bićima pripadaju.
 
I pored zaista značajnih rezultata koji su organizacije osoba sa invaliditetom postigle u radu sa mladima, još uvijek je previše mladih osoba sa invaliditetom zatvoreno u četiri zida, još uvijek postoje mnoge psihološke prepreke da se uključe u životne procese. Zbog toga ova radionica na neki način  sublimira osnovne aktivnosti i smisao postojanja organizacija, osnaživati mlade osobe  sa invaliditetom da budu spremni da se suoče sa stvarnošću, prihvate svoj invaliditet i ograničenja i da uprkos njima postanu sastavni i produktivni dio društva, kaže Jović.
 
Semberija info