ŠTA SE DEŠAVA SA KUKURUZOM? :: Semberija INFO ::

 

ŠTA SE DEŠAVA SA KUKURUZOM?


Mnogi proizvođači kukuruza, a i agronomi ostali su zatečeni pred pojavom u nekim kukuruzištima u Semberiji.
Naime, u njivima se može vidjeti da na stabljikama kukuruza ima i po šest - sedam pečenjaka. Dešavalo se i prije kada su kišne godine i kada su primijenjene sve agrotehničke mjere, a posijane tzv. visokorodne sorte, da na stabljici kukuruza budu po dva - tri pečenjka, ali ovakav broj na jednoj stabljici rijetko ko pamti.

​Kukuruz sijem godinama. Ni ove godine nisam ništa drugačije uradio kao što sam činio i prije. Posijao sam sjeme sorte ,,pionir 9903'' koji sam sijao i prošle godine, ali ovo što sam vidio sad u njivi je pravo čudo. Rijetko koje stablo je da na njemu nema pet - šest pečenjaka. Jasno mi je od od svih njih ne mogu biti solidni klipovi kukuruza, ali se bojim da nijedan neće biti klip kukuruza, nego će samo biti po neka zrnka kukuruza... '', zabrinut je Neđo Josipović iz Čađavice, koji pod kukuruzom ima oko sedam hektara.

Da sve bude još čudnije, kaže da mu je od prošle godine ostalo sjemenskog kukuruza ,,pionir 9903'' i njega je sijao sa ovogodišnjim sjemenom.

Prošlogodišnje sjeme sam sijao u jednu njivu, ovogodišnje u drugu, a isto se dešava u obje njive. Stvarno, ne znam objašnjenje'', prizanje Josipović.

Šta se dešava u kukuruzištima u Semberiji pitali smo agronome koji su, takođe, bili sumnjičavi.
 

Bez ozbiljne analize, teško je reći šta je u pitanju. Možda nešto nije kako bi trebalo sa genetikom, a možda je i posrijedi i mutacija? Znam sigurno, da jedan, dva, pa i tri pečenjka mogu biti na stabljici i da će u tom slučaju, uz dobro primijenjene agrotehničke mjere i odlične vremenske uslove, biti dobar rod, ali ako je veći broj pečenjaka na stablu kukuruza, onda se može očekivati da se rijetko koji razvije u pravi klip, sa punim zrnima'', mišljenja je agronom Nedeljko Đukić.

Sa njegovim mišljenjem se, uveliko, slaže i Josipović, tvrdeći da je obilazio komšijske njive kukuruza i da su na stabljikama po jedan - dva pečenjka, a rjeđe tri.

Šta se desilo u mojim njivama, pojma nemam, a šta će tek u jesen biti, vidjećemo'', pita se ovaj poljoprivredni proizvođač, koji je, kako kaže, ,,kiksao'' i sa pšenicom koja je proljetos obolila i zbog bolesti je rod prepolovljen.

Ponavljam da nisam ništa drugačije radio, nego što sam radio prije, ali tako je, kako je'', zaključuje šaljivo Josipović.
 
Semberija info