NEOBIČAN KOMBAJNER NA SEMBERSKIM POLjIMA :: Semberija INFO ::

 

NEOBIČAN KOMBAJNER NA SEMBERSKIM POLjIMA


Tamara Rikanović iz Brodca, najbolji je student u svojoj generaciji na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, trenutno na master studiju. U septembru je diplomirala fitomedicinu i upisala master. Ostala su tri ispita do kraja studija. Proglašavana je za najboljeg studenta na Zlatiboru, ali i za studenta generacije na fakultetu.

Što je za druge momke i djevojke neobično, za nju je odavno obična pojava. Ovih dana ste Tamaru mogli vidjeti na kombajnu. Od malih nogu voljela je rukovati poljoprivrednim mašinama, voziti traktor, rovokopač, kasnije i kombajn. Neumorno se žanje pšenica i skidaju posljednji otkosi na semberskim njivama. Tamara je na kombajnu. Tri mjeseca je provela i u Fabrici za preradu voća i povrća „Sava Semberija“.
Tamara iskreno kaže da nju nije sramota, ukoliko se na fejsbuku pojavi njena fotografija, na kojoj se vidi kombajn.

„Obično bi mi govorili, nećeš nikad momka naći. Ali, ipak, imam i momka. Kad se završi žetva, ima vremena i za ljetovanje, za more. Sve se u životu može postići, ukoliko si vrijedan, ukoliko znaš šta hoćeš. Po petnaestak dana sam znala ranijih godina provesti u kombajnu. Kad izađem na njivu ujutro, znala sam ostati i do pola noći. Ništa mi nije teško padalo. Znala sam iz kombajna izaći crna od prašine, ali, to volim i ne smeta mi. Prije nekoliko godina sam uspjela spriječiti požar na kombajnu. Vatra je izbila na motoru. Brzo sam reagovala, ugasila motor i spriječila teže posljedice“.

Što se životnih planova tiče, Tamara želi da svoje znanje sa fakulteta primijeni u praksi, u proizvodnji hrane i zaštiti bilja. Imala je ponude za posao na fakultetu u Novom Sadu, ali i na institutu u Banjaluci. Za sada je još uvijek tu, na očevom imanju, u Brodcu.

Sve dok se ne pojavi prava ponuda za posao. Radiša Rikanović, Tamarin otac, ove godine pšenicu je požnjeo sa 42 hektara. Prinos je iznosio 5,8 tona po hektaru. Kaže da je izuzetno zadovoljan kvalitetom pšenice, jer hektolitar od 81 nije zabilježen u posljendjih 25 godina na njegovim njivama. Za kvalitetnu pšenicu, kaže Radiša trebalo je obezbijediti i veću otkupnu cijenu, što ove godine niej bio slučaj.  

Semberija info