UPRKOS SUŠNOM PROLjEĆU, ODLIČAN PRINOS PŠENICE :: Semberija INFO ::

 

UPRKOS SUŠNOM PROLjEĆU, ODLIČAN PRINOS PŠENICE


Žetva pšenice u punom je jeku na imanju Poljoprivrednog dobra „Semberija“. Vodi se trka s vremenom, jer je cilj da se što više pšenice požanje i uskladišti prije eventualne promjene vremenskih prilika, kaže Dragiša Aleksić, šef Ratarstva i održavanja mehanizacije na ovom poljoprivrednom dobru.


„Žetvi pšenice prethodila je žetva ječma na površini od 170 hektara, računajući i sjemenski ječam. Trenutno žanjemo pšenicu koja je jesenas zasijana na 810 hektara. Što se tiče vlažnosti zrna, bilježimo vlagu od 12,7 do 13,6, što predstavlja JUS standard. Što se tiče prinosa, imamo izuzetno dobar prinos pšenice od 6,8 do sedam tona po hektaru. Imamo sorte pšenice od kojih očekujemo i veće prinose“, kaže Aleksić, ističući da je i hektolitar pšenice izuzetno dobar, od 76 do 78.

Aleksić kaže da će kompletan rod pšenice biti lagerovan u skladištima ovog poljoprivrednog dobra, te da će najveće količine pšenice biti prodate na tržištu.

 „Imamo ponuđenu otkupnu cijenu od 30 pfeniga po kilogramu i ta cijena bi trebalo da pokrije osnovne proizvodne troškove. Naša je sreća da je pšenica u vrijeme vlatanja i nalivanja zrna dobila dovoljno vlage, što se odrazilo i na prinose, jer je kiša došla u pravo vrijeme“.

Aleksić kaže da je PD „Semberija“ isporučila kvalitetan konzumni grašak za preradu u Fabrici „Sava Semberija“.  I kukuruz je trenutno u dobrom stanju, bilo da je riječ o merkantilnom ili sjemenskom kukuruzu.

„Očekujemo dobar prinos kukuruza, ukoliko u julu bude dovoljno vlage, neophodne za razvoj biljaka. Kukuruz smo zasijali na 600 hektara. Trenutno je aktivan i sistem za navodnjavanje na parcelama na kojima smo zasijali soju nakon berbe graška. I na parcelama sa pšenicom, nakon žetve, sijaćemo postrni kukuruz. Na farmi trenutno imamo oko 180 krava za mužu i dnevno isporučujemo oko 4.500 litara mlijeka dubičkom „Mlijekoproduktu“, kaže Aleksić.

Semberija info