UKINUT KARANTIN U DOMU UČENIKA, OBAVEZNE MJERE OSTAJU NA SNAZI :: Semberija INFO ::

 

UKINUT KARANTIN U DOMU UČENIKA, OBAVEZNE MJERE OSTAJU NA SNAZI


Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, izdatom od 7 časova 1. jula, na području grada Bijeljina virusom kovid-19 zaraženo je devet lica, od kojih je sedmoro smješteno u bolničkom karantinu Bolnice „Sveti vračevi“, a dvoje u kućnoj izolaciji. Pored njih, u bolničkom karantinu je i jedno lice iz Ugljevika, a 37 građana je u kućnoj izolaciji, jer su bili u neposrednom kontaktu sa osobama zaraženim virusom korona.

Do sada je u Bolnici obavljeno 1.125 testiranja, a u Domu zdravlja je uzet bris za 575 osoba.

Prema Zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije, ukinuti su regionalni karantini, među kojima je bio u karantin u Domu učenika u Bijeljini, a lica koja su bila smještena u karantine upućena su u kućnu izolaciju. Od 1. jula pacijenti sa srednjim i teškim simptomima bolesti biće upućivani na bolničko liječenje, a lica bez simptoma ili blažim simptomima u kućnu izolaciju. Poštovanje mjere kućne izolacije provodiće Komunalna policija, a timovi porodične medicine su zaduženi za praćenje zdravstvenog stanja lica u kućnoj izolaciji. Centri za zaštitu mentalnog zdravlja pri domovima zdravlja dužni su da osobama u izolaciji obezbijede psihosocijalnu podršku.

Takođe, Republički štab je važenje zaključka o obaveznom provođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona produžio do 6. jula. Među tim mjerama su i obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenim prostorima, obavezno držanje fizičke udaljenosti u zatvorenom i otvorenim prostorima, dezinfekcija ruku i prostorija, zabrana okupljanja više od pedeset ljudi, odnosno, ograničavanje rada ugostiteljskih objekata do 23 časa'', navode iz Gradskog štaba za vanredne situacije i ponovo pozivaju građane, ustanove i preduzeća da se, poštujući sve mjere opreza, odgovorno odnose prema svom i zdravlju sugrađana.