GRAD BIJELjINA: PREZENTACIJA PROGRAMA JEP INKUBATORA POSLOVNIH IDEJA :: Semberija INFO ::

 

GRAD BIJELjINA: PREZENTACIJA PROGRAMA JEP INKUBATORA POSLOVNIH IDEJA


U cilju adekvatnog informisanja o programu, predstavnici Investicijske fondacije IMPAKT Sarajevo i Gradsjke uprave Grada Bijeljine organizovali su prezentaciju programa JEP inkubator poslovnih ideja. Prezentacija, kojoj je prisustvovao značajan broj zainteresovanih građana,  održana je u Velikoj sali Gradske uprave grada Bijeljine.
 
JEP inkubator poslovnih ideja predstavlja sveobuhvatan program inkubacije poslovnih ideja, odnosno podrške realizaciji poslovnih ideja i obuhvata preduzetničke obuke, te finansijsku, stručnu i mentorsku podršku za 10 poslovnih poduhvata na području Bijeljine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 65.000 konvertibilnih maraka, a realizacija aktivnosti je planirana od 9. juna 2020. godine do 31. marta 2021. godine.
 
-Prezentujemo Javni poziv, uslove učešća, način korištenja bespovratne finansijske podrške, odnosno cjelokupnog sistema podrške u sklopu JEP inkubatora. Takođe, predstavićemo i neke prilike i resurse koji stoje na raspolaganju svima onima koji žele da pokrenu biznis na području grada Bijeljine, te da se upoznamo sa potencijalnim korisnicima i pružimo dodatnu podršku njihovom apliciranju, izjavila je izvršna direktorica Investicijske fondacije IMPAKT Sarajevo Mirela Omerović.
 
Prema njenim riječima, Investicijska fondacija IMPAKT Sarajevo realizuje Projekat zapošljavanja mladih (JEP) uz podršku Vlade Švajcarske, a u saradnji sa 32 lokalne zajednice u BiH. Dosad je podržano osnivanje 120 novih poslovnih poduhvata širom BiH, uključujući i šest poslovnih poduhvata na području grada Bijeljine.
 
Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Grada Bijeljine koordinator je na ovom projektu.
 
-Ovo je četvrti projekat u posljednje tri godine koji radimo u ime Grada da bismo podržali samozapošljavanje. Do sada, kroz tri projekta, obuhvatili smo 28 novih preduzetnika, a to je u skladu sa strateškim opredjeljenjem Grada Bijeljine. Radimo na tome da stvaramo povoljno poslovno okruženje podržavajući zapošljavanje i samozapošljavanje. To se pokazalo efikasnim, tako da smo i danas, na Info danu, da čujemo kriterije, rekla je šefica Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović izražavajući zadovoljstvo da se ovom Info danu odazvao veliki broj građana Bijeljine.
 
Među onima koji su došli da čuju prezentaciju programa JEP inkubatora poslovnih ideja bio je i Nikola Stajić iz Velike Obarske. On je aplicirao na JEP Javni poziv prije dvije godine, a njegov poslovni plan je bio proizvodnja i prerada povrća.
 
-Na JEP programu sam naučio kako se vodi biznis i kako se pravi poslovni plan. Imali smo vježbe na kojima sam naučio i kako da izbjegnemo neke situacije koje bi bile opasne za nas i mislim da mi je dosta pomogao u postavci svog poslovnog plana kao i u razumijevanju samog posla, rekao je Stajić.
 
Za učešće u JEP inkubatoru poslovnih ideja moguće je aplicirati sa poslovnom idejom koja kao rezultat podrazumijeva formalno osnivanje privrednog subjekta/pravnog lica i/ili  realizaciju poslovne ideje o proširenju poslovanja, start-ap biznisa, ne starijih od 12 mjeseci. Prijave na odgovarajućem prijavnom formularu podnose se najkasnije do 24. jula 2020. godine i nakon isteka perioda za prikupljanje aplikacija one se ocjenjuju s aspekta ispunjavanja administrativnih zahtjeva, te nepotpune aplikacije neće biti razmatrane i biće odbačene.