POČELA KAMPANjA NITI 1 BRZA VOŽNjA :: Semberija INFO ::

 

POČELA KAMPANjA NITI 1 BRZA VOŽNjA


U  Bijeljini je danas ozvaničen početak preventivne kampanje pod nazivom “Niti jedna brza vožnja”, koja će biti realizovana do 30. septembra.

Kampanju organizuju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zavod za obrazovanje odraslih, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Javno preduzeće ,,Autoputevi Republike Srpske“, Auto-moto savez RS, kompanija “Nešković a.d.“” kao strateški partneri, te Radio-televizija Republike Srpske kao medijski partner.

Početak kampanje ozvaničen je konferencijom za medije koja je održana na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića na kojoj su se obratili ministar saobraćaja i veza RS Đorđe Popović, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, načelnik jedinice policije za bezbjednost saobraćaja u upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS Goran Amidžić i direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Novica Krunić.

Na trgu su organizovane i aktivnosti za najmlađe koji su dijela letaka i prigodne poklone građanima, a izloženi su i simulator prevrtanja vozila, policijska vozila i mobilni radari.

Ministar saobraćžaja i veza  Đorđe Popović ističe da je brzina kretanja vozila identifikovana kao ključni faktor rizika nastanka saobraćajnih nezgoda i povreda u njima.
 

Vožnja brzinom većom od odzvoljene jedan je od osnovnih faktora rizika u saobraćaju, koji podjednako utiče kako na broj saobraćajnih nezgoda, tako i na težinu povreda u tim saobraćajnim nezgodama. Ova kampanja ima za cilj da predupredi takvo ponašanje, da ukaže na svu štetnost takvog ponašanja, a ne da se svede na puku represiju, rekao je Popović izražavajući nadu da će svi učesnici kampanje ,,Niti jedna brza vožnja“ pokazati zavidan nivo znanja i odlučnosti da se ovoj pojavi suprotstavimo na što kvalitetniji način.

Gradonačelnik Mićo Mićić izrazio je zadovoljstvo da kampanja kreće baš iz Bijeljine.       

–Bijeljina je drugi po veličini grad u Republici Srpskoj i ima gotovo 50.000 registrovanih automobila, a na području grada mreža je lokalnih i drugih puteva, navodi Mićić naglasivši da su ljudski životi najvredniji i da će Bijeljina učiniti sve što treba da se uradi kako bi se povećao nivo bezbjednosti saobraćaja.

Goran Amidžić ukazuje da je nepropisna i neprilagođena brzina uzrok saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju na putevima Republike Srpske.                                                     

– Brzina doprinosi težini posledica kod svih saobraćajnih nezgoda. Ako vozilo udari pješaka pri brzini od 20 km na čas svaki pješak u pravilu preživi, ako se vozilo kretalo 40 km na čas 90 odsto pješaka preživi, ako se kretalo brzinom oko 80 km na čas ispod 50 odsto pješaka preživi, a ako vozi preko 100 km na čas svega pet odsto pješaka preživi, precizira Amidžić.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Novica Krunić kaže da 51 odsto vozača koji voze na putevima u RS vozi preko ograničenja brzine.
 

-Kako bi se povećao nivo bezbjednosti saobraćaja sprovodi se kampanja s ciljem smanjenja broja vozača koji ne poštuju ograničenje brzine kretanja vozila na putevima u RS. Samim tim smanjiće se i broj saobraćajnih nezgoda čiji je uzrok nepropisna i neprilagođena brzina, kaže Krunić pojasnivši da se kampanja odvija tokom ljetnjih mjeseci, jer je u to doba godine posebno pojačan intenzitet saobraćaja.

-Od ukupno 118 lica stradalih u 2019. godini, četvrtina ih je stradala u saobraćajnim nezgodama tokom jula i avgusta, ukazuje Krunić.

Semberija info