NABUJALI POTOCI UGROŽAVAJU DOMAĆINSTVA U DONjOJ ČAĐAVICI :: Semberija INFO ::

 

NABUJALI POTOCI UGROŽAVAJU DOMAĆINSTVA U DONjOJ ČAĐAVICI


Svake godine, negdje u proljeće i početkom ljeta, kiša i obilne padavine ugrožavaju  domaćinstva u selu Donja Čađavica, uz magistralni put Bijeljina - Brčko. Mještani kažu da se u njihova dvorišta, nakon obilnih kiša, pretvaraju u prava jezera, jer se na njih iznenada sruči prava vodena bujica. Tu je i obližnji potok koji, naprosto, podivlja i poplavi okolne njive, voćnjake i bašte. Vodene bujice ugrožavaju i prostor oko područne škole i crkve u ovom selu. Nakon podizanja nivoa podzemnih voda izlijevaju se i septičke jame sa obližnjih farmi, što dodatno ugrožava vodu u seoskim bunarima.

Stefan Krstić iz Dragaljevca, kaže da često koristi vodu sa arterca u Donjoj Čađavici, kako za piće, tako i za kuvanje.

„Sve je ovo bilo pod vodom, imate osjećaj kao da ste ušli u maticu velike rijeke. Voda ugrožava i magistralni put. Godinama mještani upozoravaju lokalne i republičke vlasti na ovaj problem. Potok se malo pročisti i ponovo godinama niko ništa ne preduzima na njegovoj regulaciji. Bunarska voda je zamućena. Ovdje, srećom, imamo dva arterska bunara, tako da često koristimo vodu sa ovih česmi. U našim seoskim bunarima ima i puno kamenca. Vodu koriste mještani Dragaljevca, Čađavice, Gradca, čak i Vršana“, kaže Stefan Krstić.

Boro Mihajlović iz Donje Čađavice, penzioner, kaže da je sretan da ima dobru vodu za piće u svom selu.

„Jaka kiša i vjetar su pogodili naše selo. Sve je bilo zaplavljeno. Ipak, voda se brzo povuče. Sedam godina koristim vodu sa ovog arterca. Radio sam dugo u inostranstvu. Bio čovjek sit ili gladan, može piti ovu vodu u neograničenim količinama“, kaže Boro Maihajlović, ističući da je vjetar povaljao pšenicu i ječam, te da je i povrće nastradalo nakon obilnih kiša i jakog vjetra.

Semberija info