Prerađivači ostali bez domaće jagode: Jagodu uvoze iz Grčke :: Semberija INFO ::

 

Prerađivači ostali bez domaće jagode: Jagodu uvoze iz Grčke


Bijeljinski prerađivači voća i povrće ove godine nisu uspjeli otkupiti planirane količine jagode za proizvodnju marmelada, džemova i voćnih sokova. Branislav Tomić, tehnolog u bijeljinskom „Spektar drinku“ kaže da je ovo preduzeće planiralo da otkupi 25 do 30 tona jagode od domaćih proizvođača, ali su do sada otkupili svega oko pet tona.



„Ostatak neophodne sirovine moramo uvesti iz Grčke.  Ranije smo jagodu otkupljivali po cijeni od 1,20 do 1,50 KM za kilogram. Ove godine nudili smo i po dvije KM za kilogram, ali nismo uspjeli obezbijediti sirovinu za preradu. Evidentno je da Semberiji nedostaju zasadi jagode, kojih je nekada bilo puno više. Proizvođači su se orjentisali na druge kulture. U Podmajevičkom kraju, Čeliću i Koraju, ima jagode, ali su proizvođači orjentisani na plasteničku proizvodnju i na prodaju na pijaci. Puno se proizvodi konzumna jagoda, dok na industrijsku preradu malo ko želi da se orjentiše, kaže Tomić, ističući da se „Spektar drink“ u proteklih dvadesetak godina nije suočio sa ovakvom situacijom kada je otkup jagode u pitanju. On kaže da industrijske jagode nema dovoljno ni na području Srbije.

„Konzumna jagoda iz Čelića plasirana je, uglavnom, na banjalučko tržište. Mi se u narednom periodu, sredinom juna, pripremamo za preradu kupusa. Do kraja juna počećemo otkupljivati i prerađivati višnju, a nakon toga uslijediće otkup šljive. U ovim istočnim krajevima ima šljive, dok je na zapadnokrajiškom području ovo voće oštetio mraz, tako da će i šljiva biti nešto skuplja. U ovoj godini planiramo da preradimo oko 600 tona kupusa i oko 300 tona voća“, kaže Branislav Tomić, tehnolog u „Spektar drinku“.

Semberija info - Lj. Ljubojević