KUĆA JEDNE BIJELE RODE :: Semberija INFO ::

 

KUĆA JEDNE BIJELE RODE


U posljednje vrijeme, u Semberiji se sve rjeđe može primijetiti gnijezdo roda. Na sreću, mi smo u semberskom selu Ostojićevo vidjeli rodinu kuću i ovu gracioznu pticu kako pozira u svom gnijezdu, na banderi. Ova roda je navikla da živi sa mještanima i u gužvi. Mještani Ostojićeva kažu da joj ne smeta ni buka vozila, niti galama ljudi. Važno je samo da ima hrane i da je niko ne dira.

-Mnogi se obraduju, a naročito djeca, kada nam se, nakon nekoliko mjeseci, ponovo rode vrate. Da li se vraća isti par koji je bio i prethodnih godina u našem selu ne znamo, jer sve ove ptice liče jedna na drugu'', objašnjavaju mještani Ostojićeva.

Rode, čije je perje bijelo kao snijeg, od davnina naseljavaju Balkan. Ova graciozna ptica kod mnogih izaziva divljenje i prema legendi donosi djecu. Opštepoznata izreka i u ovom kraju je - ,,Rode donose bebe''.

Ove velike ptice selice na svom dugom putovanju od oko 8.000 kilometara stignu čak do samog roga Afrike. Tamo ne odlaze zbog zime, već zbog hrane, koje ovdje nema dovoljno za njih u zimskom periodu. Već sredinom avgusta polazi se na put, a krajem marta ponovo su ovdje i već prvih dana aprila polažu jaja. Dakle, na našim prostorima rode su oko četiri mjeseca godišnje i to zbog gniježđenja, dok se u Africi stalno sele sa staništa na stanište. Put do Afrike traje tri meseca, u jednom pravcu, tako da roda većinu života provede u pokretu i van kuće.

Unaprijed „programiran” put prisutan je u instinktima roda vjerovatno mnogo prije nego što je čovjek počeo da korača Zemljom. Kako one ne mogu da lete preko mora, odnosno ne mogu mnogo vremena da provedu u letu, koriste dvije ustaljene rute do Afrike kojima zaobilaze Mediteran. Većina se spušta dolinom Nila ka cilju, nakon što pređu u Aziju preko Bosfora, i zatim preko Sueca ulaze u Afriku i nastavljaju put ka krajnjem odredištu. Neka druga jata, pak, direktno prelaze iz Evrope preko Gibraltara.

Kad se vrate u naše krajeve, formiraju se parovi i obično dolaze na svoja gnijezda. Kako mužjaci odvojeno putuju od ženki, ko prvi stigne do gnijezda, čeka onog drugog.
 
Roda je velika ptica i rijetko ko u životinjskom svijetu može da joj naudi, osim, naravno, čovjeka koji joj ruše gnijezda. Nekada su gnijezda roda krasila brojne dimnjake u Semberiji, a kako se, nažalost, mnogi dimnjaci ne puše i gnijezda roda su se baš proredila.

(Semberija info)