U IZLOGU NA LOKALNOM KORZOU :: Semberija INFO ::

 

U IZLOGU NA LOKALNOM KORZOU


“Umjesto maturske slike na tablou,
u nekom izlogu na lokalnom korzou,
sve što radim ja,
ja radim zbog nje...“, pjevao je, sada već davne, 1979. godine  Đorđe Balašević, na albumu ,,Mojoj mami umjesto maturske slike u izlogu“.
 
Lijepog običaja objavljivanja slika generacija maturanata u mnogim sredinama više nema, ali, srećom, to nije slučaj s našim gradom.
 
Naime, rijetki su gradovi poput Bijeljine koji imaju ovu višedecenijsku tradiciju, a koja je nastala u vrijeme kad je fotografija postala važna i popularna. Takav duh gaje bijeljinske generacije, a na taj način se izražava i poštovanje prema srednjoškolcima našeg grada.
 
Fotografije sa panoima maturanata i njihovih razrednika i ovog proljeća su ukrasile izloge lokala na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića i užem centru grada. Prolaznici zastanu i pogledaju pano jer uvijek nekog prepoznaju ili jednostavno zastanu da pogledaju maštovito rješenje maturskog panoa s kog se smiješe mladići i djevojke.
 
Ovu tradiciju vlasnici prodavnica u centru grada decenijama podržavaju, te su se i ovaj put odazvali  molbama bijeljinskih srednjoškolaca i omogućili im da u izlozima pronađu kutak u koji su postavili svoje panoe.
 
-Bijeljina je grad mladih ljudi i oni predstavljaju najveću vrijednost i potencijal, a to se tradicionalno potvrđuje i na način da se u proljeće fotografije maturanata svih srednjih škola postave u izlozima lokala u centru grada. Maturski panoi na neki način svjedoče i o prekretnici u životu mladih Bijeljinaca, jer je završetak srednje škole važan događaj u životu mladih ljudi. Tako maturski panoi predstavljaju još jednu generaciju koja je spremna da da svoj doprinos razvoju grada, kažu u Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave grada Bijeljine.
 
Ovog proljeća 1.065 mladih završava srednju školu u Bijeljini, to su Gimnazija ,,Filip Višnjić“, Tehnička škola ,,Mihajlo Pupin“, Poljoprivredna i medicinska škola, Ekonomska škola, Muzička škola ,,Stevan Stojanović Mokranjac“ i Srednja stručna škola Janja.
 
-Obožavam da gledam maturske slike! Baš je lijepa ova mladost našeg grada, rekla je jedna od sugrađanki koja je zastala pred izlogom u kom je, pored izloženog prodajnog asortimana, svoje mjesto našao i maturski pano. 
 
Semberija info (M.Rešidović)