Bijeljina: Za društvenu ravnopravnost osoba sa invaliditetom :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina: Za društvenu ravnopravnost osoba sa invaliditetom


Povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić organizovao je prijem za članove organizacija i udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom u našem Gradu.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja 3. decembra je „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i ravnopravnosti”.

-   Sugrađanima sa invaliditetom treba čestitati prije svega što, uprkos svojim poteškoćama, imaju volje i želje da žive punim životom i tako doprinose razvoju našeg Grada. Hvala Koaliciji organizacija osoba sa invaliditetom „Kolosi“ na svemu što radi za osobe sa invaliditetom, jer je na neki način produžena ruka Gradske uprave kada je riječ o pomoći ovoj kategoriji stanovništva. „Kolosi“ su rijedak primjer koalicije ovakvih udruženja u BiH i zadovoljstvo nam je što imamo takvu organizaciju našem Gradu - istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.



Sekretar „Kolosa“ Milorad Jović ovom prilikom je podsjetio da se ova Koalicija zalaže za poštovanje prava osoba sa invaliditetom i odnos prema njima kao ravnopravnim članovima društva. Gradska uprava finansijski podržava Koaliciju „Kolosi“ – godišnje se iz gradskog budžeta izdvaja
- Ove godine Skupština je usvojila Akcioni plan iz oblasti invalidnosti i očekujemo da će primjenom zaključaka iz plana život osoba sa invaliditetom biti olakšan. Radimo u četiri oblasti – podizanje svijesti građana, pristupačnost, rad sa mladima i djecom, odnosno, ženama sa invaliditetom. Problemi osoba sa invaliditetom su još težak pristup ustanovama zbog nepostojanja rampi, nedostatak ličnih asistenata i inkluzivno obrazovanje. Primjer kvalitetnog rješenja problema pristupačnosti je vidljiv na zgradi sudskih institucija na kojoj je ugrađena rampa, ali i ovdje ostaje problem pristupa na više spratove - istakao je Jovanović.
Koaliciju „Kolosi“ Skupština Grada je proglasila za organizaciju od opšteg interesa, a za sve organizacije i udruženja koja su članovi Koalicije „Kolosi“ obezbijeđene su kancelarije. Za administrativne troškove rada ovih organizacija i udruženja iz lokalnog budžeta izdvaja se 31.000 konvertibilnih maraka, za projekte po javnim pozivima oko 15.000 KM, a za sportske klubove invalida još 30.000 KM.
Na prijemu je organizovana i mala izložba ručnih radova osoba sa invaliditetom, kao i sportskih trofeja koje su osvajali sportisti sa invaliditetom. Na današnjem prijemu predstavljen je i novi predsjednik Koalicije "Kolosi" Novo Trifunuvić.
Predsjednik Udruženja žena sa invaliditetom „Impuls“ Tanja Milinković podsjetila je da je položaj žena sa invaliditeom vrlo težak posebno kada je riječ o zapošljavanju.
- Žene sa invaliditetom teško pronalaze zaposlenje i njihove aktivnosti se uglavnom svode na rad kroz udruženja - istakla je Milinkovićeva, ocjenjujući da su žene sa invaliditetom izuzetno diskirimisane u društvu.

Izvor: Grad Bijeljina