Primarijus dr Milica Lovrić o epidemiji virusa korona u Semberiji: Zajedno ćemo pobijediti ovo zlo! :: Semberija INFO ::

 

Primarijus dr Milica Lovrić o epidemiji virusa korona u Semberiji: Zajedno ćemo pobijediti ovo zlo!


U Republici Srpskoj do početka marta, nije bilo prijavljenih oboljelih od virusa korona, međutim, zdravstveni sektor je mjere opreza podigao na visok nivo. Institut za javno zdravstvo RS u saradnji sa Ministarastvom zdravlja, svim zdravstvenim ustanovama uputio je preporuke za postupanje s ciljem ranog otkrivanja bolesti, kriterijume i procedure za testiranje uzoraka u ovlašćenoj laboratoriji, a to su UKC Banja Luka za svoje pacijente, a za pacijente iz drugih bolnica, Institut za javno zdravstvo RS. Prvi slučaj zaraze virusom korona u RS, registrovan je u Banja Luci 5. marta, a pacijent je detektovan po povratku iz Italije.

Razgovarali smo sa primarijus dr Milicom Lovrić o epidemiji virusa korona u Semberiji.


 
Šta ste zbog epidemije preduzeli u bolnici „Sveti vračevi“?

- Naša zdravstvena ustanova imala je spreman operativni plan i spremno smo krenuli u primjenu mjera, kako bismo na prvom mjestu, zbrinuli potencijalne  kovid pacijente, da učinimo sve kako bismo spriječili da virus  inficira zdravstveni sektor. Pratili smo preporuke resornog ministarstva i postupali prema protokolu. Zdravstveni radnici i institucije su od prvog dana bili svjesni da je potreban timski rad, da ovaj  put moramo proći svi zajedno, da slušamo jedni druge i pridržavamo se pravila, ali da ne možemo imati uspjeh, ukoliko nemamo razumijevanje i podršku građana. Apelovali smo svakodnevno na saradnju, na iskrenost u davanju podataka o kretanju, kontaktima, na pojačanu ličnu higijenu, fizičku distancu, nošenje maski i rukavica, jednostavno, da svi zajedno budemo maksimalno disciplinovani, kako bismo mi vladali epidemijom, a ne ona nama.

Da li je bilo potrebno obezbijediti ,,izolovane” objekte za potencijalne kovid pacijente?

- Naravno. U bolnici smo počeli sa obezbjeđivanjem kapaciteta za izolaciju, reorganizovali smo rad osoblja, postavili trijažne punktove, označili tzv. crvene zone, a sa ciljem što boljeg informisanja javnosti o novonastaloj situaciji, sa medijima smo ostvarili korektne i partnerske odnose. S obzirom da je  virus korona nepoznanica za cijeli svijet, da danak uzima u 215 zemalja, da nema zaštićenih i nedodirljivih, odmah smo organizovali edukaciju za zaposlene medicinske radnike u našoj ustanovi o epidemiloškim karakteristikama virusa korona i mjerama lične zaštite u toku rada sa pacijentima, a predavač je bila profesor dr Biljana Mijović, epidemilog iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Ozbiljnost situacije nisu shvatili samo zdravstveni radnici, već i naši građani, a svakako i nadležne institucije, privrednici i pojedinci koji su se aktivno uključili u obezbjeđivanju materijalno-tehničkih sredstava u cilju zaštite zdravlja i života stanovništva.

Šta je učinjeno po tom pitanju?

- Zahvaljujući razumijevanju Vlade RS, Štaba za vanredne situacije našeg grada, društveno odgovornim privrednicima i pojedincima, počela je nabavka zaštitne i druge medicinske opreme. Nekadašnji objekat ATD smo adaptirali i pripremili bolnički karantin sa 23 kreveta, potom smo karantin proširili sa još 50 kreveta u objektu (starog grudnog odjeljenja) gdje je privremeno bio smješten Centar za socijalni rad i obezbjedili intenzivnu Kovid njegu sa 14 postelja. U objektu nekadašnje ginekologije, uradili smo operacionu salu za hirurške pacijente i porođaje kod potencijalno zaraženih virusom korona. Za dodatni karantinski prostor sa 70 postelja, potpuno smo renovirali i opremili objekat stare hirurgije. Radili smo intenzivno kako bismo u objektima stare bolnice obezbjedili što bolje uslove za potencijalne kovid 19 pacijente.

Za to vrijeme, šta je rađeno u tzv. objektu nove bolnice?

- Ni jednog trenutka nismo zanemarivali brigu o zdravlju građana koji su se već od prije nalazili na liječenju u našoj bolnici. Uz maksimalne mjere opreza, sve što je bilo neophodno da se radi, kako bismo vodili brigu o zdravlju naših građana, uobičajeno su pružane zdravstvene usluge. Sva odjeljenja, sve vrijeme od pojave epidemije, funkcionisala su, obavljani su porođaji, hirurške, internističke, pulmološke, urološke, endoskopske, ofatalmološke intevencije, jednostavno, sve ono što nije moglo i nije smjelo biti na ,,čekanju”. Epidemija ni jednog trenutka nije dovela u pitanje funkcionisanje u radu ustanove, a moram samo naglasiti da smo naše građane, odnosno hronične pacijente zamolili da uobičajene kontrolne preglede prolongiramo, uz izuzetak eventualnog pogoršanja zdravstvenog stanja. Tu svakako nema čekanja, jer svaki ljudski život za ljekara je na prvom mjestu.

Za samo mjesec dana, renovirani su objekti stare bolnice koju javnost zove Kovid bolnica.

 - Uspjeli smo svi zajedno, jer kao što sam već rekla, to je od početka bio put kojim smo krenuli, timski i sa jednim ciljem, a to je očuvati zdravlje naših građana. U kratkom vremenskom periodu, obezbijeđeni su uslovi za rad u vanrednoj situaciji, a prvi ispit smo imali u operacionoj sali gdje je ekipa medicinskih radnika u skafanderima, uspješno obavila carski rez  i na svijet je došao zdrav dječak. To rađanje života u složenim okolnostima, u vanrednoj situaciji u kojoj se borimo protiv nevidljivog neprijatelja, dalo nam je još veću snagu da idemo dalje, da se borimo još jače. U toj istoj sali, obavljena su još dva porođaja, a imali smo  i tri hitne hiruške operacije, a na zadovoljstvo svih, sve je prošlo dobro. Moram naglasiti da sam, kao ljekar, ali i kao direktor ove ustanove, izuzetno ponosna na naše zdravstvene radnike, jer i oni su samo ljudi, koji nisu krili emocije zbog činjenice da je sve obavljeno uspješno. Ipak je riječ o virusu koji je nepoznanica za cijeli svijet. Vi ste zdravstveni radnik koji nije pošteđen od infekcije, a vaša pomoć je potrebna drugim ljudima, tako da to najbolje govori o složenosti situacije.



Bijeljina nije bila pošteđena od inficiranih osoba?

- Želje su jedno, a realnost je nešto drugo. Mi smo pogranični i frekventan grad, te je je bilo realno očekivati da će biti inficiranih osoba. Nismo se zavaravali ni opuštali, jer bi bilo neodgovorno biti nespreman. Sve vrijeme smo razmišljali,  a razmišljamo i dalje, da prođemo sa što manje kobnih ishoda, kao što to danima gledamo u izvještajima o stanju u 215 zemalja svijeta. Prvi karantin Kovid bolnice, koji je bio spreman, imao je pacijenata koji su bili pozitivni na virus korona, a od 19. marta, kad smo imali prvog potvrđenog na kovid 19, do danas je evidentirano 12 osoba, od kojih se devet oporavilo, a dvije osobe su nažalost, podlegle, a riječ je o pacijentima koji su imali više hroničnih udruženih oboljenja. Trenutno imamo jednu osobu koja je pozitivna na virus, a u pitanju je naša medicinska sestra. Ne pravimo razliku među pacijentima, ali, složićete se da je posebno teško kad je u pitanju neko ko je vaš kolega, neko ko je svoje zdravlje podredio liječenju građana, bez obzira što smo se obavezali kad smo birali svoje profesije. Na svu sreću, ona se osjeća dobro i nadamo se da će vrlo brzo, ovo za nju i sve nas, biti samo jedan težak period koji smo zajedno prebrodili. Inače, broj testiranih pacijenata mijenjao se iz dana u dan, kao i broj osoba koje su bile u kućnom karantinu i pod nadzorom. Kod svih je poštovan protokol koji se primijenjuje na području RS.
 
Kad govorimo o testiranju, ukazala se potreba da se u Bijeljini razmišlja o Virusološkoj laboratoriji?

 - Kao što sam već istakla, podrška našoj ustanovi nije izostala, a poseban vjetar u leđa, bio je dolazak srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika koji je najavio da ćemo dobiti PCR aparat, odnosno, da će Bijeljina imati labaratoriju za virusologiju. To je zaista potrebno, jer našoj ustanovi gravitira veliki broj građana. Odmah smo krenuli u pripremanje prostorija u objektu nekadašnjeg Internog odjeljenja, a aparat je u međuvremenu isporučen. Naš mikrobiolog i laborant su poslati u Institut za javno zdravstvo RS na obuku, a dok su trajali građevinski radovi, pokrenuli smo i aktivnosti u nabavci medicinske opreme koja je neohodna za rad PCR-a. Sve je u završnoj fazi, te očekujemo da će laboratija uskoro biti u funkciji. Takođe, ni jednog trenutka ne smijemo zaboraviti i zahvaliti se timu stručnjaka iz Rusije, koji su zahvaljujući angažovanju Vlade RS i Ministarstva zdravlja,  izvršili dezinfekciju Urgentnog bloka bolnice, ali i svih objekata Kovid bolnice i kompleksa između objekata.

Na početku ovog mučnog perioda, bilo je mnogo pitanja o respiratorima, o opremljenosti bolnice, o broju testova i slično. Kakvo je stanje po tom pitanju?

- Radoznalost je svima svojstvena, a koliko je dobronamjerna ili ne, nije moje da sudim i ne želim tim ni da se bavim. Mi smo ustanova u kojoj nema tajni niti lažiranja podataka. Poštujemo profesiju, poštujemo naše građane i pacijente, kao i sve dobronamjerne ljude. U ovo smo ušli sa devet respiratora, a zahvaljujući Vladi RS vrlo brzo je stigao i deseti, potom još dva, dok su najavljene donacije još nekoliko respiratora koji će biti kupljeni sa računa Crvenog krsta, gdje se nalaze sredstva koja su obezbijedili privrednici  ,,Respirator za Srpsku”. Sa tog računa su već kupljeni i u upotrebi pet monitora, a uplaćeno je još pet, kao i pokretni respirator. Od Vlade RS smo dobili i pokretni rendgen, ultrazvučni aparat, kao i finansijska sredstva u iznosu od 200. 000 KM za renoviranje objekata stare bolnice. Od Grada Bijeljina smo dobili 70.000 KM, posteljine, zaštitnu opremu i uplaćena sredstva  za respirator. Imali smo značajnu podršku privrednika koji su nam donirali novac na račun bolnice za kupovinu zaštitne i medicinske opreme. Ne mogu govoriti pojedinačno, jer ne želim da bilo koga izostavim, tako da im se svima i ovim putem iskreno zahvaljujem u ime svih zaposlenih u bolnici.

Pandemija još uvijek traje. Šta je Vaša poruka građanima?

- Kovid 19 je izazov za čovječanstvo, za cijelo društvo i posebno za zdravstveni sistem. Odgovornost svih nas i samodisciplina utiču na epidemiološki tok, a naši građani su poštujući sve savjete i mjere, to dokazali. Potrebno je još malo strpljenja, a vjerujem da ćemo ga imati, jer vjerujem u naše građane. Ako nastavimo sa samoodgovornošću, ako budemo slušali struku, ako se slušamo i uvažavamo međusobno, možemo se boriti protiv svakog, pa i ovog zla!                                

Semberske novine - Semberija info - O. Stjepanović