KARANTIN ZA VRAĆENE KNjIGE :: Semberija INFO ::

 

KARANTIN ZA VRAĆENE KNjIGE


Od 28. aprila  zaposleni u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“, nakon skoro četrdesetodnevne pauze, počeli su ponovo izdavati knjige članovima biblioteke na čitanje.

Jovan Cvjetković, direktor Biblioteke, kaže da čitaonice još uvijek ne rade, ali je organizovan posao oko pozajmice knjiga na čitanje i vraćanja ranije preuzetih knjiga u biblioteku.

„U uslovima pandemije virusa korona organizovali smo takoznavi „zatvoren“ tip rada, tako da članovi biblioteke mogu samo na jednom mjestu, na šalteru biblioteke, vratiti zadužene i podići nove knjige na čitanje. Organizovali smo sve neophodne mjere zaštite, od dezinfekcije obuće, postavljanja zaštitnih barijera, korištenje zaštitnih maski i rukavica, uz obavezni razmak od dva metra. Na isti način su zaštićeni i zaposleni u biblioteci, uz korištenje maski i vizira. Radimo od 8 do 13 sati, s tim što osobe starije od 65 godina imaju prednost u terminu od osam do deset časova. Kada nam korisnici vrate knjige, odlažemo ih karantin, u posebno pripremljenu prostoriju za tu namjenu, gdje će knjige ostati sedam dana, da bismo ih nakon toga vraćali na police i izdavali novim korisnicima“, kaže Cvjetković, ističući da će biblioteka ovako raditi do daljnjeg, uz minimalan broj angažovanih zaposlenih radnika.

Cvjetković kaže da su čitaci pozitivno odreagovali na ovakav vid rada, jer dugo nisu bili u prilici da dođu do novih knjiga za čitanje.

Što se tiče članova biblioteke kojima je u međuvremenu istekao rok trajanja članske karte, Cvjetković kaže da im je automatski produženo članstvo do 26. maja, kada će biti organizovan tradicionalni godišnji popust od 50 odsto na godišnju cijenu članske karte.

„Svake godine smo taj popust organizovali povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige - 23. aprila, ali je sada taj termin i popularni popust pomjeren na 26. maj“, kaže Jovan Cvjetković.

Semberija info (Lj.Ljubojević)