Gorivo pojeftinilo u doba korone :: Semberija INFO ::

 

Gorivo pojeftinilo u doba korone


Gorivo na benzinskim pumpama u Bijeljini je pojeftinilo, a jedan od glavnih razloga je pad cijena nafte na svjetskoj berzi i smanjena potražnja za ovim energentima u vrijeme pandemije virusa korona. Distributeri energenata tvrde da su ovih dana u velikom problemu, jer su zalihe goriva koje su kupili prije pandemije virusa korona nabavljali po većoj cijeni od one koja se trenutno bilježi na svjetskoj berzi. Trenutne cijene su usaglašene novom uredbom Vlade RS o ograničenju marže u maloprodaji. 



Naime, na benzinskim pumpama „Nešković“ u Bijeljini, benzin se trenutno može nabaviti po cijeni od 1,45 KM za litar, koliko košta i dizel 5. Auto – gas se prodaje po cijeni od 0,69 KM za litar. 



Na NIS –ovoj pumpi, koja se nalazi preko puta benzinske pumpe „Nešković“ gorivo je za četiri pfeniga skuplje, tako da litar benzina košta 1,49 KM, dok litar dizela košta, takođe, 1,49 KM za litar. Na ovoj pumpi auto – gas je nešto skuplji i košta 0,91 KM. Od zaposlenih na ovim benzinskim pumpama nismo mogli dobiti preciznije informacije o razlozima pojeftinjenja cijene goriva. Većina njih kaže da ne pamte niže cijene goriva u ovim poratnim godinama na benzinskim pumpama u Bijeljini.
 
Vozači motornih vozila, ali i zaposleni na benzinskim pumpama kažu da je trenutna cijena goriva najniža koju oni pamte u proteklih dvadesetak i više godina. Koliko će ovo  trenutno pojeftinjenje  goriva “grijati” potrošače i razgaljivati njihove duše, teško je predvidjeti.

Semberija info - Lj. Ljubojević