ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA BIJELjINA: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA POD KONTROLOM :: Semberija INFO ::

 

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA BIJELjINA: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA POD KONTROLOM


Na sjednici Štaba za vanredne situacije konstatovano je da je epidemiološka situacija pod kontrolom, da nema novozaraženih osoba. Od 11 prethodno registrovanih na COVID 19, devet se oporavilo, a bila su dva smrtna ishoda.

-Dom učenika je od 17. aprila prazan, ali objekat i dalje ostaje u funkciji karantina, a objekat je dezinfikovan. To je lijepa vijest, a lijepa je vijest i da se smanjuje broj osoba u samoizolaciji ( trenutno 377), a 20 je ih u OŠ „Vuk Karadžić“. Do sada je testirano 251 lice, a jutros je uzeto još sedam uzoraka u kaarantinu u OŠ „Vuk Karadžić“, rekao je gradonačelnik Mićo Mićić. On je dodao da je na graničnom prelazu Rača prešlo 105, a na Pavlović mostu šest, te da je Komunalna policija obišla 12 osoba koja su i bila na prijavljenim adresama.

-Policijska uprava je izdrala prekršajne naloge za 17 osoba, koje su kršile policijski čas. Kol centar je prethodnih dana pomagao u isporuci paketa licima koja su nepokretna i koja su sa otežanim kretanjem“, rekao je Mićić i podsjetio da  je od 15 časova na snazi policijski čas. On je dodao da će u slučaju potrebe za mobilnu bolnicu sa 100 kreveta, biti obezbijeđen prostor na hipodromu.

-Donijeli smo odluku na Štabu da se obezbijede svi potrebni uslovi, ukoliko bi bilo potrebe za mobilnu bolnicu. Radimo i dalje dezinfekciju svih javnih objekata, gradskih ulica, izvršili smo podjelu paketa za sugrađane u socijalne potrebe, a uručeno je više od 2. 000 paketa“, rekao je Mićić i izrazio zahvalnost svim donatorima, a uz pakete su uručene su maske i sredstav za dezinfekciju.

-Zahvalan sam svim građanima, svim zdravstvenim radnicima i svim ustanovama i institucijama, kao Civilnoj zaštiti, što smo jedan od velikih gradova, a epidemiološku situaciju, za sada, imamo pod kontrolom. Da bi tako i ostalo, molim za strpljenje kako bismo se izborili protiv ove pošasti“, poručio je Mićić. Na pitanje, dokle se stiglo sa akcijom Respirator za Republiku Srpsku, Mićić je rekao da je, zbog otežanog načina nabavke respiratora, dogovoreno sa Ministarstvom zdravlja, odnosno Vladom RS, da se, pronađe način za nabavku 50 respiratora, od kojih će 20 biti obezbijeđeno za Bijeljinu. Vršilac dužnosti bolnice dr Milica Lovrić istakla je da je epidemiloška situacija pod kontrolom za sada, izrazivši zahvalnost građanima što poštuju savjete i preporuke.

-Nemamo više registrovanih ali ni novoregistrovanih na COVID19. Ono što je takođe značajno da smo krenuli u šire testiranje, kao i testiranje zdravstvenih radnika, a svi dosadašnji rezultati su negativni. Dobili smo i PCR aparat za budući Centar za detekciju virusa. Mikrobiolog i tehničar su na edukaciji, tako da očekujemo da će po okončanju završnih radova u objektu stare bolnice, početkom maja sve biti spremno da laboratorija za virusologiju bude u funkciji“, rekalje dr Lovrić. Ona je uz zahvalnost građanima što poštuju savjete i preporučene mjere, čestitala Vaskrs sa željom da dočekaju u zdravlju. Direktor Doma zdravlja dr Duško Milovanović je takođe čestitao Vaskrs svim građanima uz želju da budu zdravi.

-Sve preduzete mjere dale su rezultate. Hvala građanima što se pridržaju mjera i savjeta, a pred nama je i dalje period u kojem treba da nastavimo sa disciplinom, kako bismo epidemiološku situaciju držali pod kontrolom“, rekao je dr Milovanović.