PAKETI ZA MALE POLjOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE :: Semberija INFO ::

 

PAKETI ZA MALE POLjOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE


Epidemiološka situacija i vanredne okolnosti izazvane opasnošću od virusa korona bili su povod da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u saradnji sa Gradskom upravom Grada Bijeljina,  obezbijedi pakete pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima sa područja Semberije.
Podjela paketa je počela 13. aprila, a 539 podijeljenih paketa pojedinačne vrijednosti od oko 250 konvertibilnih maraka za bašte površine oko 500 m² sadrže sjemena deset vrsta različitog povrća, rasad, tri vrste mineralnog đubriva i prskalicu.



- Grad je Ministarstvu pružio tehničku pomoć prilikom izbora korisnika pomoći. Poljoprivredni proizvođači koji su se prijavili na poziv, a nisu ostvarili pravo na ovaj paket pomoći neće biti oštećeni jer će Grad finansirati nabavku istih paketa i za njih. 
Na vanrednoj sjednici Gradske skupštine, koja će biti održana u četvrtak, 16. aprila, planirano je da se rebalansom gradskog budžeta uveća budžet Agrarnog fonda Grada Bijeljina za 500.000 KM. Umjesto dosadašnjih milion i stotinu hiljada KM, ove godine će 1.600.000 KM biti iskorišćeno za pomoć ljudima koji proizvode hranu jer je njihova djelatnost najbitnija za budućnost – najavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.



Tokom podjele paketa u Bijeljini predstavnik resornog ministarstva Zoran Maletić naglasio je da će oko 9000 paketa, čija je vrijednost preko dva miliona KM, biti podjeljeno u cijeloj Republici Srpskoj.


- Ova aktivnost je pomoć sitnim poljoprivrednim proizvođačima da mogu zasijati bašte, a na regiji Bijeljine biće podijeljeno ukupno 1700 paketa. U nerednom periodu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će početi i podjelu sjemena soje, čiju nabavku će finansirati u iznosu od 50 odsto, dok će drugu polovinu troškova nabavke sjemena finansirati sami poljoprivredni proizvođači – najavio je Maletić.
On je naglasio da Republika Srpska ima dovoljne količine pšenice, mesa i mliječnih proizvoda, odnosno da su zalihe sirovina i gotovih proizvoda optimalne, kao i da se količine provjeravaju dva puta nedeljno kod proizvođača.

Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Stefan Mitrović je podsjetio da su sredstva za pakete pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima  obezbijeđena od Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj /IFAD/.

- Paketi za male poljoprivredne proizvođače su obezbijeđeni kao odgovor IFAD-a na zahtjev za pomoć koji im je uputila Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata. Zahtjev smo uputili s ciljem da pomognemo sitnim proizvođačima u vanrednoj situaciji izazvanoj virusom korona, a sadržaj paketa kreirali smo zajedno sa IFAD-om – pojasnio je Mitrović.

Grad Bijeljina