BIJELjINA: Oporavilo se još jedno lice :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: Oporavilo se još jedno lice


U Bijeljini se još jedno lice oporavilo od virusa korona i sada su ukupno zaražene četiri osobe, a iz nadležnih zdravstvenih ustanova poručuju da su pojačane mjere lične higijene, poštovanje socijalne razdaljine, kao i nošenje rukavica i maski neophodni kako bi se povoljna epidemiološka situacija održala pod kontrolom.
 
Na današnjem sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije saopšteno je da se pod stručnim nadzorom u samoizolaciji nalaze 422 lica, 96 osoba je u izolaciji u kućnom karantinu.
 
U karantinima na području Semberije je smješteno ukupno 69 lica – tri u Domu učenika, sedam u bolničkom karantinu i 59 u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, dok u Rači trenutno nema lica u karantinu.
 
- Iz Instituta za javno zdravlje Republike Srpske potvrđeno je da je svih 30 uzoraka uzetih od građana smještenih u sali u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ negativno i u planu je da tokom dana ove osobe budu poslate u četrnaestodnevni kućni karantin. Nakon toga sala će biti temeljno očišćena i dezinfikovana i spremna za prijem novih lica – saopšteno je na sastanku Štaba.
 
Pripadnici Policijske uprave /PU/ Bijeljina i gradske Komunalne policije upozorili su da je tokom vikenda primijećen veliki broj građana u vikend-naseljima uz rijeku Drinu, uprkos svakodnevnim apelima ljekara da se ne preporučuje okupljanje više od tri osobe na javnom mjestu.
 
U protekla 24 časa granični prelaz Rača prešlo je 67 vozila, a Pavlovića most jedno vozilo. Komunalna policija kontrolisala je 10 lica u izolaciji, od kojih dvoje nije pronađeno na adresi.
 
Grad Bijeljina je ubrzo po uspostavljanju karantina na graničnim prelazima organizovao prevoz svojih građana od tih prelaza do Bijeljine i, prema informacijama Granične policije BiH, po tome se izdvaja između ostalih lokalnih zajednica, ocijenjeno je na sastanku Štaba.
 
PU Bijeljina izdala je četiri prekršajna naloga osobama koje su se kretale u vrijeme trajanja policijskog časa, kao i za pet lica koja su prekršila zabranu kretanja izvan mjesta prebivališta.
 
Iz Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina najavljeno je da će sutra biti podijeljeno 550 paketa pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima, koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Paketi sadrže sjeme i rasadu povrća za bašte površine do 500 metara kvadratnih, kao i đubriva za prihranu.
 
Na sastanku Gradskog štaba istaknuto je da su ruski stručnjaci koji su odlukom Vlade Republike Srpske i Ministarstva zdravlja stigli u bijeljinsku Bolnicu „Sveti Vračevi“ dali dodatni podstrek zdravstvenim radnicima u borbi protiv virusa korona.
 
Medicinski tim ruskih stručnjaka podijelio je svoja znanja i iskustva o virusu korona sa bijeljinskim ljekarima i izvršiće dezinfekciju zdravstvenih ustanova i karantina u kojima su boravili ili borave oboljeli od kovida-19.

Grad Bijeljina