GRADONAČELNIK BIJELjINE TESTIRAN NA KOVID-19 :: Semberija INFO ::

 

GRADONAČELNIK BIJELjINE TESTIRAN NA KOVID-19


- Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić jutros je testiran na kovid-19 zbog pozitivne epidemiološke anamneze, odnosno kontakta sa osobama za koje postoji mogućnost da su pozitivne na virus i nalazi se, zajedno sa suprugom, u bolničkom karantinu – saopštio je Predrag Jović, zamjenik gradonačelnika Bijeljine, nakon održanog Gradskog štaba za vanredne situacije.

- On će biti smješten u karantin u narednih 48 časova, odnosno dok ne dobijemo rezultate testiranja. Gradonačelnik je dao primjer odgovornog ponašanja u ovoj situaciji i pozivamo sve građane da se takođe odgovorno ponašaju zbog zaštite svog i zdravlja ljudi u svojoj okolini – poručio je Jović.

Nakon sjednice su saopštene i nove mjere Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije, odnosno, nadležnih ustanova.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u saradnji sa lokalnim samoupravama, će dijeliti pakete pomoći za male poljoprivredne proizvođače. U Bijeljini će biti podijeljeno 550 paketa, a rok za prijavu je 3. april. Upitnik za prijavu zainteresovani poljoprivrednici mogu preuzeti u prostorijama gradskog Odjeljenja za poljoprivredu. Paket sadrži sjeme i rasadu povrća za bašte do 500 m², kao i potrebna đubriva za prihranu.

Republički Štab je odlučio i da svi poljoprivredni proizvođači do 75 godina starosti mogu obavljati proljetnu sjetvu neometano, a registrovani pčelari mogu svoje poslove u pčelinjaku obavljati utorkom i vikendom, što je u prethodnom periodu u nekoliko navrata zatražio bijeljinski Gradski štab.

Od danas je i licima preko 65 godina dopušten izlazak radi kupovine prehrambenih proizvoda i banke, radi podizanja penzija.

- Policija će kontrolisati da li privredni subjekti i banke ispunjavaju propisane procedure, kao što su dezinfekcija ruku i međusobni razmak – istakao je Jović.

On je napomenuo da prodavnice auto-dijelova u Bijeljini ne mogu raditi ali mogu vršiti dostavu proizvoda auto-mehaničarskim radinicama i onima kome su dijelovi potrebni.

- Grad će uskoro donijeti odluku da rate za rentu i uređenje poljoprivrednog zemljišta budu odložene za period nakon završetka vanredne sitacije. Što se tiče infektivnog medicinskog otpada u karantinima, konsultovali smo stručnjake iz bolnice „Sveti vračevi“ i Doma zdravlja i oni su upoznali Štab tri firme bave prikupljanjem takvog otpadom i da će Gradska uprava sklopiti ugovor o odlaganju otpada kako procedure nalažu – naglasio je Jović.

Jović se zahvalio Udruženju pekara regije Bijeljina na donaciji hljeba u toku aprila kojom će biti podmirene svakodnevne potrebe Narodne kuhinje u narednom mjesecu.

Odlukom lokalnog Štaba za vanredne situacije, Gradska uprava je obezbijedila pakete pomoći za 40 najugroženijih romskih porodica. Dezinfekcija bijeljinskih stambenih zgrada je završena, a u toku je druga dezifekcija gradskih ulica. Osam mjesnih kancelarija, u kojima se preuzimaju zahtjevi za regresirano gorivo su dezinfikovane, a danas će biti izvršena dezinfekcija preostalih sedam kancelarija.

Direktor bolnice „Sveti Vračevi“ Milica Lovrić istakla je da se u kućnom karantinu nalazi 75 osoba, a u novoformiranim karantinima 11 osoba, od čega je pet pozitivno na virus korona. Rezultati testova za 13 osoba iz Bijeljine se očekuju.

- Stanje osoba u karantinu pri Domu učenika i sportskoj sali OŠ „Vuk Karadžić“ je zadovoljavajuće i bez simptoma. Bijeljinska bolnica je uputila zahtjev konzorcijumu privrednika Bijeljine i Gradskoj upravi za nabavku pet monitora i jednog portabilnog respiratora koji će biti namjenjeni za intenzivnu njegu u karantinu, kako bi ove prostorije za najteže bolesnike bile opremljene kako nauka i medicina nalažu – pojasnila je Lovrićeva.
Prema riječima Duška Milovanovića, direktora Doma zdravlja u Bijeljini, pod epidemiološkim nadzorom je 1.041 osoba, odnosno, 104 manje u odnosu na prethodni dan.

- U karantinu u Rači do jutros su se nalazile četiri osobe. Tri su upućene u lokalne zajednice, a jedna je ostala u krantinu na ovom graničnom prelazu. U Domu učenika smještene su osobe pozitivne na virus korona i za sada su bez tegoba. U karantinu sportske dvorane OŠ „Vuk Karadžić“ nalaze se četiri osobe pod epidemiološkim nadzorom i svi su bez simptoma. Podsjećam građane da se da se u Domu zdravlja ne vrše redovni pregledi i primaju se pacijenti samo sa hitnim stanjima – istakao je Milovanović.