Obilježavanje 100 godina od oslobođenja Bijeljine u Velikom ratu :: Semberija INFO ::

 

Obilježavanje 100 godina od oslobođenja Bijeljine u Velikom ratu

Predsjednik Gradskog odbora Udruženja Kraljevina Srbija Branislav Tomić izjavio je na pres-konferenciji u Gradskoj upravi Bijeljina da će obilježavanje 100 godina od oslobođenja Bijeljine u Velikom ratu početi u petak, 9. novembra, promocijom knjige ,,Milunka Savić - ordenje i ožiljci''.
 
Promocija će biti održana u Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić'' u 18.00 časova, a o knjizi će govoriti autor Milan Bogojević, te novinari Mihailo Medenica, Marko Jeremić i Branko Stanković.


 
,,Dan kasnije, 10. novembra, u 11.00 časova u Spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih (Kasarna) biće služen parastos kralju Petru Prvom Karađorđeviću Oslobodiocu, srpskim dobrovoljcima i poginulim, umrlim i nestalim srpskim vojnicima u Velikom ratu'', najavio je Tomić.
 
On je istakao da će nakon parastosa biti upriličeno svečano otvaranje stalne muzejske postavke u navedenom Spomen-hramu, koja svjedoči o tradiciji srpskog naroda i čuva uspomene na sve ratne dobrovoljce Semberije, Majevice, i Podrinja u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, na učesnike antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu i na borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu (1992-1995).
 
Istog dana, u 12.00 časova na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića biće izvršena počasna paljba u čast i spomen vojnika i vojskovođa Velikog rata, a biće položeni i vijenci.
 
U Centru za kulturu ,,Semberija'' u 13 časova biće prikazana multimedijalna izložba ,,Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata''.
 
Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918 Petar Vujičić naveo je da ovo udruženje devet godina zaredom obilježava Dan oslobođenja Bijeljine u Velikom ratu.
 
,,Mi nismo osnovali Udruženje radi nas, nego radi onih koji su dali svoje živote ili su ih rizikovali, kao i živote svojih porodica. Osim toga, i narednim generacijama moramo prenijeti poruke o onima koji su dali živote za njihovu bolju budućnost'', naglasio je Vujičić.
 
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da je Grad odlučio da u potpunosti pomogne Organizacionom odboru obilježavanja 100 godina od oslobođenja Bijeljine u Velikom ratu.
 
"Sve smo svoje resurse, kao i Centar za kulturu i Muzej, dali u funkciju da pomognu u pripremanju obilježavanja ovako značajne godišnjice. Bili bismo sretniji da u tih stotinu godina nije došlo do još dva rata, ali moramo se truditi da ukažemo na negativnosti svih ratova i na sve blagodati slobode. Pozivam sve građane da prisustvuju programu obilježavanja i zahvaljujem vojsci i policiji, organizacionom odboru i svima koji su učestvovali u pripremi ove proslave'', rekao je Mićić.
 
A.Lj.