DODATNE MJERE KONTROLE I ZAŠTITE STANOVNIŠTVA :: Semberija INFO ::

 

DODATNE MJERE KONTROLE I ZAŠTITE STANOVNIŠTVA


Nakon svih mjera zaštite od širenja virusa korona, nažalost, moramo konstatovati da imamo jednog oboljelog od ovog opasnog virusa. Preduzeli smo sve mjere da se epidemija ne proširuje, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić nakon današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, istakavši da je trenutno 823 građana pod epidemiološkim kućnim nadzorom, dok je troje njih u stacionaru.

„Nastavljamo koordinaciju rada svih službi, a od sanitarnih inspektora sa graničnih prelaza  očekujemo da dostavljaju rješanja o karantinu i izolaciji  Komunalnoj policiji, Domu zdravlja i  redovnoj policiji, jer će se na takav način najbolje pratiti poštovanje odluke o karantinu. S obzirom na to da imamo već jednog  zaraženog virusom korona, direktorka Bolnice je predložila da se osposobi dodatnih pedeset kreveta u bolničkom karantinu. Nabavićemo i dodatnih dvadesetak boca kiseonika. Karantin na Rači dobiće električno energiju i vodu za piće. Nastavljamo dezinfekciju kompletnog gradskog područja. Trenutno nema novih migranata na ovom području i to je dobra vijest. Od danas su zatvoreni i granični prelazi Rača i Pavlovića most, te i ne očekujemo veliki broj dolazaka ljudi iz inostranstva“, istakao je Mićić, naglasivši da će posebno biti kontrolisani teretni kamioni koji stižu sa kriznog područja.

Duško Milovanović, direktor Doma zdravlja Bijeljina istakao je da je nakon što je otkriven prvi slučaj korona virusa u Bijeljini, Higijensko – epidemiološka služba Doma zdravlja preduzela dodatne mjere identifikacije svih kontakata koje je oboljeli imao u proteklim danima.



„Preduzeli smo sve mjere u skladu sa preporukama struke za ovakvu situaciju. Nema razloga za paniku i mi nastavljamo da pratimo razvoj epidemiološke situacije. Već smo uspostavili saradnju sa Republičkom zdravstvenom inspekcijom na graničnim prelazima. Očekujemo u narednom periodu manji broj osoba koje ćemo stavljati pod epidemiološki nadzor. Sada smo vozače, koji voze u međunarodnom transportu, stavili među prioritete, kada je njihova kontrola u pitanju. I dalje naglašavamo da građani sve kontakte sa zdravstvenim službama treba da ostvaruju telefonskim putem“, izjavio je Milovanović.

Direktorka Bolnice „Sveti vračevi“ Milica Lovirić izjavila je da su nakon prvog slučaja COVID 19 u Bijeljini, uzeti brisevi članova njegove porodice i poslati u Institut za javno zdravlje u Banjaluci.

„Trenutno imamo četiri osobe u kućnom karantinu, osim 823 osobe koje su u kućnom nadzoru. Apelujem da treba poštovati odluke Vlade RS, naredbe Kriznog štaba za vanredne situacije, te da stanovništvo treba izbjegavati okupljanja u kućama i stanovima u večernjim i noćnim satima. Na taj način će zaštititi svoje zdravlje i zdravlje svih drugih građana. Moraju se pojačati mjere lične higijene, da bi se prekinuli lanci širenja virusa korona. Nema razloga za paniku, ali svi moraju disciplinovano raditi na sprečavanju širenja virusa. Bijeljinska bolnica će proširiti kapacitet karantina i angažovati dodatnu opremu. Imamo dovoljno respiratora, druge opreme i materijala za liječenje pacijenata“, istakla je doktorka Lovrić.

portal Semberija info (Lj.Ljubojević)