OŠ Sveti Sava Bijeljina - pobjednik gradskog takmičenja osnovnih škola u šahu :: Semberija INFO ::

 

OŠ Sveti Sava Bijeljina - pobjednik gradskog takmičenja osnovnih škola u šahu


Šahovska ekipa naše škole pobjednik je gradskog takmičenja u šahu koje se realizuje u sklopu Malih olimpijskih igara Republike Srpske pod pokroviteljstvom Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske. Takmičenje osnovnih škola Grada Bijeljina u šahu održano je dana 20.2.2020. godine, a škola domaćin je bila OŠ „Stevan Nemanja“ Gornji Dragaljevac. 

Za šahovsku ekipu naše škole nastupili su: Emanuel Lazić, Mirko Šajin, Đurđica Kozomara, Vuk Solaković, Jakov Perić, Faruk el-Chekh i Sofija Perić. Naša šahovska ekipa osvojila je maksimalan broj meč bodova, odnosno ostvarila sve pobjede u mečevima sa drugim školama. Od 20 ukupno odigranih partija ostvarili smo 18 pobjeda, jedan neriješen rezultat i jedan poraz. Ovim uspjehom plasirali smo se na reginalno takmičenje u šahu u okviru Malih olimpijskih igara koje će biti održano početkom mjeseca marta tekuće godine. 

Prošle godine naša škola je bila u okviru Malih olimpijskih igara RS šampion, odnosno republički prvak. Ovaj rezultat nam daje podstrek da pokušamo i ove godine da ponovimo taj uspjeh. Šahovska sekcija u našoj školi od našeg prošlogodišnjeg uspjeha radi u punom kapacitetu, kupili smo potrebnu šahovsku opremu i na časovima učenici traže stolicu i mjesto više za šahovskom tablom.

Moramo istaći da veliku podršku u radu imamo od licenciranih trenera Šahovskog kluba „Sveti Georgije“ Bijeljina. Raduje nas što je, u eri kada moderna tehnologija sve više neproduktivno troši slobodno vrijeme djece, odvlači njihovu pažnju sa bitnih stvari za njihov razvoj i najčešće negativno utiče na njihovu koncentraciju i kognitivni razvoj, šah sve popularniji kao velika igra koja višestruko utiče na pozitivan razvoj ličnosti i intelektualnih kapaciteta djece i mladih.

Igor Solaković, kapiten šahovske ekipe