KOMUNALNI POLICAJCI NA TERENU DO PONOĆI :: Semberija INFO ::

 

KOMUNALNI POLICAJCI NA TERENU DO PONOĆI


Zbog izraženog problema prekoračenja radnog vremena i izvođenja muzike uživo u ugostiteljskim objektima na području Grada Bijeljina, kao i zbog buke u stanovima koji se izdaju na dan, gradsko Odjeljenje komunalne policije od 1. februara  organizovalo je rad druge smjene od 16.00 časova do ponoći.

- Prethodno je druga smjena radila od 14 do 22 časa, a sada su komunalni policajci na terenu od 16.00 časova do ponoći. Smatramo da ćemo na ovaj način biti operativniji i našim sugrađanima više izaći u susret u rješavanju problema iz naše nadležnosti. To se prije svega odnosi na prekoračenje radnog vremena ugostiteljskih objekata i izvođenje muzike uživo za koje ugostitelji moraju imati odobrenje Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine. Sve veći problem predstvlja i buka u stanovima koji se izdaju na dan, odnosno, remećenje noćnog perioda za odmor, koji traje od 23 do šest časova ujutru, tokom zimskog perioda, od 22 časa do sedam ujutru tokom ljetnjeg perioda i u dnevnom periodu od 15 do 18 časova – istakao je Ratomir Draganić,  načelnik Komunalne policije.

Na području Bijeljine muzika uživo se izvodi uglavnom četvrtkom, petkom i u dane vikenda. Iz Komulane policije najavljuju da će u narednom periodu svake noći biti vršena kontrola prekoračenja radnog vremena u ugostiteljskim objektima.

- Radno vrijeme ugostiteljskih objekata u zimskom periodu je do 22.00 časa, uz toleranciju od 30 minuta do 22.30 časova. Petkom i subotom uveče ugostitelji imaju dozvolu rada sat vremena duže nego radnim danima. U ljetnjem periodu dozoljeno vrijeme za rad je do 23 časa, odnosno 23.30 uz toleranciju od 30 minuta. Jedan broj ugostiteljskih objekata na području Grada Bijeljina ima dozvolu za produženi rad, a ovu dozvolu izdaje Odjeljenje za privredu. Rad može biti produžen najviše za dva sata, ali dozvole se izdaju najčešće za produženje od pola sata do sat vremena –naglasio je Draganić.

On je najavio da će uz produženi rad druge smjene, komunalni policajci nastaviti vanredne kontrole vikendom.

- Apelujem na vlasnike ugostiteljskih objekata da se pridržavaju propisanog radnog vremena,jer će u suprotnom biti sankcionisani. Kazne za pravna lice iznose od 800 KM do 4.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 200 KM do 1000 KM, a za preduzetnike od 400 do 2000 KM – podsjetio je Načelnik.

Sugrađani koji žive u stambenim zgradama, u kojima se nalaze ugostiteljski objekti, a čiji vlasnici krše propise radnom vremenu ili izvođenju muzike uživo, pored komunalnih policajaca mogu pozvati i redovnu policiju.

- Pripadnici Policijske uprave će sačiniti zabilješku i poslati je Odjeljenju komunalne policije, a mi na osnovu nje pokrećemo prekršajnu prijavu. U ovom slučaju svjedoci su policajci koji su izašli na teren i neko od stanara zgrade u kojoj je prekršaj evidentiran, a sud određuje kaznu – obasnio je Draganić.
Odjeljenje komunalne policije radi 14 komunalnih policajaca, koji su raspoređeni u sedam timova na sedam regija. Zakon o komunalnoj policiji Republike Srpske predviđa da naselja, odnosno gradovi, sa preko 100.000 stanovnika mogu imati 15 i više komunalnih policijaca.

- U ime Odjeljenja komunalne policije poslat je prijedlog gradonačelniku za sistematizacju radnog mjesta, na osnovu koga bi trebalo da bude zaposlen još jedan komunalni policajac. Gradska uprava u Banjaluci, koja ima oko 200.000 stanovnika, zapošljava 21 policajca, tako da su oni uspjeli organizovati i treću smjenu. Gradonačelnik Mićić i ja smo razmatrali mogućnost da i kod nas primijenimo ovaj model, ali zbog zakonski ograničenog broja policajaca po broju stanovnika i zbog obaveza koje smo dužni ispuniti prema zaposlenima koji rade treću smjenu, trenutno nije moguće da uvedemo rad nakon ponoći. Ono što je bilo moguće realizovati, a to je produženo radno vrijeme druge smjene, uvedeno je od  1. februara – dodao je Draganić.

portal Semberija info