Delegacija Grada Bijeljina na obilježavanju Dana Novog Sada :: Semberija INFO ::

 

Delegacija Grada Bijeljina na obilježavanju Dana Novog Sada


Delegacija Grada Bijeljina, na čelu sa gradonačelnikom Mićom Mićićem, prisustvovala je obilježavanju 1. februara – Dana Grada Novog Sada, odnosno 272 godine od kada je carica Marija Terezija dodijelila Novom Sadu status slobodnog kraljevskog grada.
 
Gradonačelnik Mićić rekao je ovom prilikom da saradnja Bijeljine i Novog Sada traje godinama, posebno kada je riječ o razmjeni iskustava u oblasti poljoprivrede i infrastrukture.


 
- Desetine poljoprivrednika iz Semberije svake godine, uz pomoć Grada Bijeljina, odlazi na poznati Novosadski sajam, kako bi bili u toku sa savremenim dostignućima u poljoprivredi, a Bijeljina će ove godine 18. put organizovati „Interagro“, upravo po ugledu na najpoznatiji poljoprivredni sajam u regionu. Osim toga, drago mi je što vidim da se Novi Sad iz godine u godinu sve više razvija, dajući nam priliku da neke pozitivne ideje i iskustva primijenimo u Semberiji – naveo je Mićić.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da ovaj grad ima ogromnu pokretačku energiju i jasnu razvojnu perspektivu.
 
- Mnogo je vode proteklo Dunavom od stare Racke varoši i Petrovaradinskog šanca, do Novog Sada 1748. godine, pa i ovog kakvog danas volimo. I kroz te prohujale vekove, Novosađani su iznova i iznova jačali svoj grad, dizali su ga i gradili posle raznih zala, tugovali su zbog nevinih žrtava, ali i praštali, i tim oprostima davali šansu budućnosti. Naš cilj danas je jasan – da omogućimo mladim generacijama da ostanu u Novom Sadu – naglasio je Vučević.
 
Godine 1748. Novi Sad je proglašen slobodnim kraljevskim gradom, čime je stekao autonomiju visokog stepena u okviru tadašnje Habsburške monarhije, a od 1998. godine 1. februar se i zvanično obilježava kao Dan grada. Novi Sad je prošle godine izabran za Omladinsku prestonicu Evrope, dok će 2021. godine ponijeti titulu Evropske prestonice kulture.

Grad Bijeljina