JANjA: Učenici organizuju humanitarnu akciju "Budimo humani, pomozimo najpotrebnije" :: Semberija INFO ::

 

JANjA: Učenici organizuju humanitarnu akciju "Budimo humani, pomozimo najpotrebnije"


Učenici Osnovne škole „Meša Selimović“ i Srednje stručne škole iz Janje, u saradnji sa profesorom vjeronauke Samirom Baćevcem i ove godine organizuju humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za najugroženije građane Janje i migrante smještene u Tuzli.

Učenička humanitarna akcija pod nazivom „Budimo humani, pomozimo najpotrebnije“, najveći primat bi dali migrantima koji u zimskim danima spavaju na otvorenom, pod šatorima ili na ulici pored autobuske i željezničke stanice u Tuzli. Dosadašnja prikupljena pomoć je dijeljena socijalno ugroženim porodicama u Janji, posebno starijim osobama za koje je pomoć planirana i ovaj put.

Planirano je da humanitarna akcija ove godine bude „Paket za jednog migranta“ i da sadrži toplu odjeću, obuću, rukavice, šalove, veš, sredstva za higijenu, nešto osnovne hrane (konzerve ribe, paštete, čaj, kafa) ili u novcu za koji će namirnice biti kupljene.

Prikupljanje pomoći će trajati od 20. januara do 5. februara tekuće godine, nakon čega će paketi biti prebačeni u Dom kulture, pa transportovani za Tuzlu i predati volonterima koji se brinu o ovim ljudima. Ostali paketi biće podijeljeni najugroženijim porodicama u Janji.

Organizatori pozivaju sugrađane da i ove, kao i prethodnih godina, podrže humanu akciju mladih naraštaja i time učestvuju u činjenju dobra prema mogućnostima.