Smanjenje rizika od katastrofa :: Semberija INFO ::

 

Smanjenje rizika od katastrofa


Panevropski univerzitet „Apeiron“, Crveni krst Republike Srpske, Republička uprava Civilne zaštite i Ronilački klub „Nautilus“ povodom 13. oktobra, Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa organizuju predavanje na temu „Upotreba dronova, sonara i podvodnih kamera u sistemu zaštite i spašavanja“
 
17. oktobra u 11 časova u hotelu „Drina“ u Bijeljini  organuzuju predavanje na kojem će govoriti prof. dr Željko Stanković, Zora Vuković, načelnica Civilne zaštite regionalnog centra i Aleksandar Panić, koordinator tima za djelovanje u kriznim situacijama iz Šamca.
 
 Katastrofe se javljaju usljed nemogućnosti obuzdavanja kriznih situacija koja po prirodi svoje pojave predstavljaju odstupanje od normalnog dešavanja.Takve situacije, po pravilu, potencijalno uzrokuju mnogostruke opasnosti po ljude i okruženje, izazivajući masovnu smrt ljudi,rušenje i uništavanje infrastrukture. Kad se desi katastrofa „puca“ kompletan infrastrukturni sistem.
 
U prošlosti edukacija ljudstva, kada je u pitanju njihovo djelovanje u uslovima katastrofe uglavnom se ignorisala.
 
Takav pristup ovom problemu proisticao je iz činjenice da su se katastrofe smatrale pojavama koje se rijetko događaju. Ali katastrofe koje su se dogodile posljednjih decenija, ubrzan tehničko-tehnološki razvoj, informatička dostupnost širokim slojevima stanovništva, doprinijele su stvaranju obrazaca prema kojima je donekle moguće predvidjeti-definisati nivo problema izazvanih određenim tipovima katastrofa, što je kompletan sistem jedne države stavilo pred edukacijski izazov.