BIJELjINA: Gradska organizacija Crvenog krsta - Paketi za socijalno ugrožene :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: Gradska organizacija Crvenog krsta - Paketi za socijalno ugrožene


Gradska organizacija Crvenog krsta i Centar za socijalni rad Bijeljina, povodom Novogodišnjih i Božićnih praznika, organizovali su podjelu paketa socijalno najugroženijim porodicama. Perica Gligić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta kaže da je ove godine, u odnosu na prošlu godinu, bilo nešto manje privrednih društava koja su se uključila u ovu humanitarnu akciju.



 „Ipak, uspjeli smo, zahvaljujući, prije svega, kompaniji „Sport vižn“ koja je uplatila značajnija sredstva u odnosu na druge firme, da pripremimo oko 200 paketa prehrambenih proizvoda i isto toliko paketa sa higijenskim sredstvima. Dobili smo i pomoć Crvenog krsta iz Švajcarske u iznosu od 14.000 KM, tako da smo već za 117 porodica uplatili prvu ratu pomoći, od 50 do 150 KM. Druga rata će uslijediti nakon Božića. Organizovaćemo i podjelu 35 božićnih pečenica u naselju „Intergaj“.
Nismo zadovoljni sa odzivom privrednih društava, jer se njihovo učešće u ovoj humanitarnoj akciji smanjuje iz godine u godinu. Zbog toga se smanjuje i broj ljudi kojima se može dodijeliti pomoć. Ove godine je to brojka od 350 porodica, a ranije smo uspijevali podijeliti pomoć čak za 450 porodica. Nadam se da će i ova informacija stići do privrednika i da ćemo u narednoj godini imati puno više onih koji će pomoći najugroženijima. Organizujemo jednu ovakvu akciju godišnje, te stoga i očekujemo da odziv privrednika bude puno bolji“, kaže Gligić.

Milorad Sofrenić, direktor Centra za socijalni rad, kaže da ova ustanova tradicionalno, u decembru i početkom januara dostavlja pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva.



„ U decembru je podijeljeno oko 300 paketa pomoći koju je prikupila Protestantska crkva. Sada se dijeli oko 200 prehrambenih paketa, vrijednosti oko 50 KM po paketu. Nakon Božića uslijediće još jedna uplata u ukupnom iznosu od 7.000 KM, odnosno od 50 do 100 KM  za najugroženije porodice. Ove  pakete ćemo dostaviti na kućne adrese najugroženijim porodicama. Za socijalno ugrožene biće podijeljeno i 35 božićnih pečenica. Na ovaj način, kroz humanitarnu aktivnost privrednika, pokušavamo nadoknaditi dio nedostajućih sredstava u budžetu Centra za socijalni rad. Broj socijalno ugroženih iz godine u godinu se povećava. Najgroženijih ima oko 500 i oni primaju novčanu pomoć. Za socijalno ugrožene, iz gradskog budžeta se izdvaja 2,5 miliona KM i oko dva miliona uplaćuje Vlada RS. To je iznos od 4,5 miliona KM, koliko se za najugroženije izdvaja tokom godine“, kaže Sofrenić.

Semberija INFO - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević