BIJELjINSKA PREMIJERA FILMA O GENERALU MIHAILOVIĆU (FOTO) :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINSKA PREMIJERA FILMA O GENERALU MIHAILOVIĆU (FOTO)


Sinoć je u prepunoj sali galerije Centra za kulturu "Semberija" premijerno prikazan film "General Dragoljub Mihailović". Ovaj film je nešto na šta se dugo čekalo i predstavlja omaž, svojevrsno vraćanje duga za đeneralovo besmrtno djelo. Slike sa jučerašnjeg događaja potvrđuju da je publika željna ovakvih ostvarenja.

Film hronološki prikazuje život generala Mihailovića, njegovo napredovanje u vojnoj službi, doktrinarna gledišta, opredjeljenje na beskompromisnu borbu protiv nacizma i komunizma, kao i stradanje koje je posljedica igre velikih sila. Sam kraj iznosi dosta, javnosti do sada nepoznatih podataka o suđenju i mučeničkoj smrti slavnog Čiče. Takođe, autor filma je dao osvrt na misaone procese u samom Mihailoviću koji su bili promijenljivi, u zavisnosti od promjena na geopolitičkoj karti svijeta i stanja na frontu. Ono što treba istaći jeste činjenica da se rame uz rame sa ostalim vojnicima pod Dražinom komandom borio i poginuo njegov sin Vojislav. Ovo govori mnogo o samom Čičinom karakteru i još jednom potvrđuje da se radi o časnom i poštenom srpskom oficiru.

Kao što vidimo, general Mihailović je u maniru srpskih vojvoda iz Velikog rata vodio bespoštednu borbu protiv stranog zavojevača i narod ga nije uzalud svrstao u red besmrtnika. U svojoj "Besedi o Draži" vladika Nikolaj Velimirović kaže: "U svima vremenima i narodima slavljeni su kao veliki ljudi, iznad svih drugih, oni koji su položili život svoj za prijatelje svoje ili bližnje svoje. Takvu ljubav, pokazanu žrtvovanjem sebe za prijatelje i bližnje, nazvao je Spasitelj naš najvećom ljubavlju. [...] Draža Mihailović bio je legendarna ličnost i za vreme svoga života; no njegova mučenička smrt stvorila je oko njegovog imena oreol svetog ratnika. S vremenom taj će oreol bivati sve svetliji". Kosta St. Pavlović nabrajajući Dražine zasluge svjedoči: "Pre rata širokim slojevima nepoznat oficir, jedan od mnogobrojnih pukovnika jugoslovenske vojske, Draža Mihailović, sam i praznih ruku, digao se protiv okupatora. Svetsko javno mnenje, čuveni državnici, saveznički vojskovođi, počeli su da ga slave kao najvećeg junaka tadašnjice. Kad se Mihailović usprotivio komunizmu, tom drugom, crvenom, obliku fašizma, jedan deo tog istog svetskog javnog mnenja počeo je da ga naziva izdajnikom. Državnici koji su ga slavili, trudili su se da se zaboravi da su to ikada činili, dok su saveznički vojskovođi po komandi zaćutali. U očima Komunista, on je i danas izdajnik. Za čestit svet, ostao je jedan od najvećih junaka našeg vremena. Za mnoge strance, on pretstavlja veliki znak pitanja: izdajnik ili izdani junak ? Srbin koji je još za života opevan u narodnim pesmama, zna se šta je. Srbi znaju šta je Srbin koji je još za života ušao u legendu".

Udruženje "Kraljevina Srbija" Gradski odbor Bijeljina želi da izrazi zahvalnost Centru za kulturu "Semberija" i gospodinu Milenku Mitroviću, potpredsjedniku Skupštine Grada Bijeljina, na nesebičnoj pomoći u realizaciji ove ideje. Isto tako, zahvljujemo se i građanima Bijeljine koji su večeras došli da čuju i vide istinu koja je skrivana decenijama.