NASILjE U PORODICI JE NEPRIHVATLjIVO :: Semberija INFO ::

 

NASILjE U PORODICI JE NEPRIHVATLjIVO


Povodom svečanog potpisivanja Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici i prema ženama, Fondacija ,,Lara“ je organizovala konferenciju za medije koja je 26. decembra održana u prostorijama Muzeja Semberije.
 
Konferencija za medije i potpisivanje Protokola završna su aktivnost u projektu „Bolji pristup servisima zaštite za žene uključujući i marginalizirane grupe“ koji Fondacija “Lara” realizuje u saradnji sa Udruženjem „Žena BiH“ iz Mostara uz finansijsku podršku Ureda UN Women u BiH. Fondacija „Lara“ projektne aktivnosti realizuje na području regije Bijeljina (Republika Srpska), u opštinama Lopare, Ugljevik i Pelagićevo, a partnerska organizacija Udruženje „Žena BiH“ iz Mostara na području Hercegovačko-neretvanskog kantona na području opština Mostar, Jablanica i Neum.
 
Svečanom potpisivanju Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici i prema ženama na području opština Ugljevik, Lopare i Pelagićevo prisustvovali su zamjenik načelnika opštine Lopare Srećko Ilić, zamjenica načelnika opštine Ugljevik Cvjetana Dragonjić, načelnik odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti opštine Pelagićevo Goran Jovanović, direktor Doma zdravlja Bijeljina dr Duško Milovanović, te predstavnici Policijske uprave Bijeljina, Osnovnog suda u Bijeljini, Okružnog tužilaštvo u Bijeljini, kao i predstavnici centara za socijalni rad, domova zdravlja i vaspitno-obrazovnih ustanova sa područja ove tri lokalne zajednice.
 
- Cilj nam je bio da razvijemo okvir za efikasniji odgovor i efikasniju zaštitu žena, djece i drugih žrtava nasilja u porodici na nivou lokalne zajednice. Protokoli su potpisivani i ranije, u Bijeljini 2010. godine, pa u Ugljeviku i Loparama... U međuvremenu stekli smo dosta iskustva, zakonski okviri su se promijenili i prava žrtava se unapređuju. Dakle, žrtve nasilja kao korisnici različitih prava ulaze u različite zakone. Ove godine dosta energije je uloženo na nivou Vlade i Narodne skupštine RS i prvog maja stupile su na snagu izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici koji donosi značajne novine o pravima žrtava, ali i značajne novine u obavezama institucija, rekla je direktorica ,,Lare“ Radmila Žigić koja je naglasila da organizovanjem zajedničkog potpisivanja protokola za sve tri lokalne zajednice žele da pošalju snažniju poruku javnosti da nasilje u porodici nije prihvatljivo i da žrtve imaju svoja prava na adekvatnu pomoć i zaštitu.
 
Kratak pregled realizovanih aktivnosti
 
,,Bolji pristup servisima zaštite za žene uključujući i marginalizovane grupe“ projekat je koji Fondacija „Lara“ realizuje u partnerstvu sa Udruženjem „Žena BiH“ iz Mostara, a uz finansijsku podršku Ureda UN Women u BiH u periodu od prvog juna do 31. decembra 2019. godine.
 
-Projektne aktivnosti realizovane su na području regije Bijeljina, tačnije na području opština Ugljevik, Lopare i Pelagićevo, te na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u opštinama Mostar, Jablanica i Neum, rekla je moderatorica skupa Dragana Petrić, inače zaposlena u Fondaciji ,,Lara“, te istakla da je cilj projekta da doprinese sprečavanju i suzbijanju nasilja u porodici i nasilja prema ženama unapređenjem multisektorske saradnje na nivou jedinica lokalne samouprave, a u skladu sa standardima Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) koja je od 2014. godine pravno obavezujuća u Bosni i Hercegovini.
 
Kako je navela Dragana Petrić, kao uvodna aktivnost u projektu održana je radionica u Neumu za predstavnike subjekata zaštite iz tri opštine sa područja regije Bijeljina, (Ugljevik, Lopare i Pelagićevo), i tri opštine sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, (Mostar, Jablanica i Neum) radi definisanja okvira i standarda za lokalne protokole o postupanju i saradnji u slučajevima nasilja u porodici i nasilja prema ženama i razmjene iskustva u radu njihovih zajednica u suzbijanju i sprečavanju nasilja u porodici i nasilja prema ženama.
 
U Ugljeviku, Loparama i Pelagićevu organizovani su radni sastanci sa subjektima zaštite kako bi se upoznali sa nacrtom Protokola o saradnji za postupanje u slučajevima nasilja u porodici i nasilja prema ženama i iznijeli svoje stavove, mišljenja, izmjene i dopune nacrta Protokola.

U novembru 2019. godine održana je radionica u Tesliću na temu ,,Multisektorska saradnja u sprečavanju nasilja u porodici na nivou jedinica lokalne samouprave“, kojoj su prisustvovali predstavnici subjekata zaštite iz navedene tri opštine.
 
Projekat „Bolji pristup servisima zaštite za žene uključujući i marginalizovane grupe“ je dio regionalnog projekta “Sprečavanje nasilja nad ženama u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj „Promjena normi, mijenjanje stavova” koji finansira Evropska unija.

portal Semberija info