Bijeljinski penzioneri dobijaju Centar za zdravo starenje :: Semberija INFO ::

 

Bijeljinski penzioneri dobijaju Centar za zdravo starenje


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić potpisao je Memorandum o saradnji sa predsjednikom gradskog Udruženja penzionera Savom Pantelićem, s ciljem izgradnje Centra za zdravo starenje.
- Želja nam je da izgradimo ovakav Centar po ugledu na gradove u okruženju. Naša obaveza je da brinimo o starim licima i da im treće doba učinimo ljepšim i pristojnijim. Ideja je da kroz saradnju sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH adaptiramo prostor Udruženja penzionera, odnosno da ga opremimo tako da u njemu penzioneri mogu provoditi vrijeme na kvalitetan način - istakao je Mićić.
Predsjednik gradskog Udruženja penzionera Savo Pantelić se zahvalio Gradskoj upravi i Ministarstvu na podršci.
- Posjetili smo ovakav Centar u Sarajevu i zaključili da je to odličan način kako da omogućimo našim članovima zdravo starenje u jednom takvom objektu. U adaptiranom prostoru penzioneri će moći da se bave sportom, rekreacijom i edukuju - pojasnio je Pantelić.
Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, koji je pokrenuo inicijativu za izgradnju Centra za zdravo starenje, naveo je da su predstavnici Populacionog fonda Ujedinjenih nacija posjetili prostor u kome trenutno borave penzioneri i procjenili da objekat od 450 kvadrata može da se rekonstruiše u Centar za zdravo starenje.
- Analize pokazuju da je veoma raširen problem kod penzionera kako da koriste slobodno vrijeme, te se nadamo da će im ovakav Centar pomoći da na dostojanstven način stare - istakao je Jović.
On je dodao da je, s obzirom na to da prostor koji trenutno koristi Udruženje penzionera nije u potpunosti u njihovom vlasništvu, već je dijelom u vlasništvu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Zajednice etažnih vlasnika, podnesena inicijativa Geodetskoj upravi u Banjaluci da im se dodjeli.