PROFESOR KONTRABASA IZVEO KONCERT PRED BIJELjINSKOM PUBLIKOM :: Semberija INFO ::

 

PROFESOR KONTRABASA IZVEO KONCERT PRED BIJELjINSKOM PUBLIKOM


Profesor kontrabasa iz Beograda Aleksandar Miljković pokazao je bijeljinskoj publici da ovaj instrument može da bude i solistički, izvodeći na sceni Centra za kulturu „Semberija“ repertoar sastavljen od njegovih kompozicija, ali i svima poznatih tema filmske muzike.
 
- Ovo je 36. koncert po redu koji izvodim od 2013. godine. Ljudi se iznenade kada dođu i čuju da se na kontrabasu mogu izvesti veoma lepa dela. Polovinu onoga što izvodim sam ja komponovao, a ostalo je muzika drugih autora - naveo je Miljković.
 
Zvanični udžbenik za kontrabas, koji se koristi u muzičkim školama i na akademijama u Republici Srpskoj već dvije godine, napisao je upravo Miljković.
 
- Trudim se da približim ovaj instrument široj publici i negde to uspevam više, negde manje. Moj udžbenik se, između ostalog, koristi u Kolumbiji, Gvatemali, Makau, i to smatram svojim najvećim uspehom - istakao je Miljković, koji je nakon koncerta održao radionicu za zainteresovane građane Bijeljine.
 
Aleksandar Miljković (1975) profesor je kontrabasa u Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu od 2002. godine. Od 2013. godine predaje na Internacionalnoj muzičkoj akademiji na Braču, a između ostalog, gostujući je profesor na Akademiji u Madridu.
 
Kontrabas je diplomirao u Beogradu i na Švedskoj kraljevskoj akademiji, a postdiplomske studije završio je u Španiji. Umjetničku školu pohađao je u Mičigenu, a do sada je objavio 13 CD-ova. Njegova velika ljubav je sport, pa je za mnoge klubove koponovao muziku za himne, te sarađivao sa radio i TV stanicama.