PROMOVISANA KNjIGA SRĐANA LALIĆA AKADEMAC – VIZIJA ILI/I IGRA :: Semberija INFO ::

 

PROMOVISANA KNjIGA SRĐANA LALIĆA AKADEMAC – VIZIJA ILI/I IGRA


U narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ večeras je promovisana knjiga Srđana Lalića, prorektora za društvena pitanja  na Univerzitetu Istočno Sarajevo, pod nazivom „Akademac – vizija ili/i igra“, čiji je izdavač Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Bijeljina.

Profesor doktor Stevan  R. Stević, koji je napisao i predgovor za ovu knjigu, kaže da Lalićeva knjiga može poslužiti kao uputstvo mladim ljudima kako da se spase od pogrešnog izbora.

„Svako od nas ima mogućnost da bira, da krene pogrešnim ili pravim putem. Uvijek je lakše krenuti pogrešnim putem, tamo gdje je kafić, kafana, društvo, tamo gdje se knjiga zamijeni čašom alkohola. Junak Lalićeve priče je u početku skrenuo s pravog puta, uprkos tome što ga je majka upućivala na taj put. Sreća dolazi onda kada se čovjek najmanje nada. Odlučio je da se vrati fakultetu i kući i počeo je vjerovati u prave vrijednosti, odrediti u životu cilj, biti uporan, istrajati, vjerovati u sebe i u Boga. Zbog toga je Lalićev junak iskoristio povjerenje i podršku majke, jer oca nije imao, iskoristio je podršku koju su mu pružili profesor i prota koji je bio uz njega“, izjavio je profesor Stevan R. Stević, ističući da se uporni rad uvijek kruniše pravim vrijednostima.

Lalićeva knjiga je po mnogo čemu neobična, rekao je recenzent knjige, profesor dr Cvijetin Ristanović.
 

„Autor je odabrao temu koja se rijetko obrađuje, a to je uticaj sporta na fizičko i duhovno formiranje mladih, u ovom slučaju na formiranje studentske populacije. Knjiga „Akademac“ je posvećena Sportskom klubu „Akdaemac“ Univerziteta u Istočnom Sarajevu  i u njoj se govori o tome kako je sport bio glavna inspiracija i glavni motiv da se jedan mlad čovjek, student, koji je napustio studije, vrati ponovo na fakultet. Ima u ovoj knjizi još neobičnosti, jer je autor knjige, profesor ekonomske grupe predmeta, uspio da napiše knjigu o uticaju sporta na vaspitni razvoj mladih ljudi“, istakao je profesor Ristanović, naglasivši da je u knjizi dato samo prvo poluvrijeme, dok drugo poluvrijeme tek slijedi.

Autor knjige, profesor Srđan Lalić kaže da je ovo njegova prva knjiga kojom je želio pokazati da se samo entuzijazmom i radom može doći do pravih rezultata.

„U duhovnom, vaspitnom razvoju i odgoju djece izuzetno je važna porodica, ali puno može pomoći i škola, obrazovna institucija i Crkva. Mladi, koji su na raskrsnici života i koji ulaze u svijet odraslih, a to su uglavnom srednjoškolci, treba da se uče volji, radu, strpljenju i vjeri i tako će stići do pravog cilja“, kaže profesor Srđan Lalić.

portal Semberija info (Lj.Ljubojević)