Agrarni fond grada Bijeljina: Podsticaj za otkupljenu junad 50 feninga po kilogramu :: Semberija INFO ::

 

Agrarni fond grada Bijeljina: Podsticaj za otkupljenu junad 50 feninga po kilogramu


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da će, posredstvom Agrarnog fonda grada Bijeljina, Gradska uprava pomoći malim farmerima, koji nisu na spisku Agencije za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, oko otkupa junadi, tako što će na svaki kilogram predate junadi isplatiti  50 pfeniga podsticaja, ukoliko do 30. januara naredne godine predaju junad „ZP Komercu“ ili „Mesoproduktu“.

„Vlada RS je obećala da će otkupiti određeni broj tovne junadi, ali su u neravnopravan položaj dovedeni mali farmeri koji nisu u obuhvatu podsticaja na osnovu usvojenog pravilnika. Tih od 400 do 500 malih semberskih farmera, koji imaju oko 1000 utovljene junadi, ne mogu ostavriti nikakav podsticaj u odnosu na zagarantovanu cijenu od 3,9 KM po kilogramu. Mi smo odlučili da malim farmerima, koji nisu na spisku Agencije za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede pomognemo posredstvom Agrarnog fonda. Naša generalna politika je da pomognemo malim proizvođačima koji se ne mogu uklopiti u propozicije i kriterije  resornog ministrstva i u važeći pravilnik o podsticajima," rekao je gradonačelnik Mićić.

On je istakao da se očekuje da semberski farmeri otkupljivačima predaju od 800 do 1.000 grla junadi, te bi se za tu namjenu njima iz Agrarnog fonda orjentaciono moglo isplatiti oko 150.000 KM podsticaja.

Semberija INFO - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević