Gradonačelnik Mićić posjetio Kumanovo: Sve jača saradnja Bijeljine i Kumanova :: Semberija INFO ::

 

Gradonačelnik Mićić posjetio Kumanovo: Sve jača saradnja Bijeljine i Kumanova


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da svaki odlazak u Kumanovo, osim učvršćivanja bratskih veza ova dva grada, predstavlja unaprijeđenje saradnje na ekonomskom i privrednom planu, te da Kumanovo i Bijeljina već godinama razmjenjuju pozitivna iskustva kada je riječ o razvoju lokalnih zajednica.
 
Gradonačelnik Mićić, koji je posjetio Kumanovo povodom 11. novembra – Dana opštine trećeg po veličini grada u Sjevernoj Makedoniji, ocijenio je da Bijeljina i Kumanovo mogu da nauče mnogo toga jedni od drugih, posebno u oblasti evropskih integracija.
 
- Iako nisu otvoreni pristupni pregovori sa Evropskom unijom, Sjeverna Makedonija je učinila mnogo na evropskom putu i sprovođenju reformi. Bijeljina je prvi grad u BiH koji je svoja zvanična dokumenta počeo da usklađuje sa Globalnom razvojnom agendom (Agenda 2030) i zato ovdje u Kumanovu možemo da uporedimo naše rezultate sa zemljom koja je dospjela na listu Evropske komisije pod nazivom „20 najvećih dostignuća Evropske unije u prethodnih pet godina“ - istakao je Mićić.
 
On je naveo da saradnja Kumanova i Bijeljine traje od 2006. godine, kada je potpisana Povelja o bratimljenju, te da kulturne i ekonomske veze svake godine postaju jače.
 
- Ne možemo da zaboravimo pomoć koju je Kumanovo uputilo stanovnicima Semberije kada su ih 2010. i 2014. godine pogodile velike poplave. Upravo na toj humanosti zasnovan je naš bratski odnos, a svaka dodatna saradnja je vid nadogradnje i uspostavljanja još čvršćih veza. Nadamo se da će i Kumanovo moći od Bijeljine da „prepiše“ neke pozitivne modele iz oblasti industrije i privrede koje pokušavamo da uspostavimo u našoj lokalnoj zajednici – dodao je gradonačelnik Bijeljine.
 
Ovogodišnja svečanost u Kumanovu organizovana je povodom 500 godina od osnivanja grada i 75 godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu, a svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i javnog života. U okviru obilježavanja 11. novembra - Dana opštine, i predstavnici Grada Novog Sada potpisali su sa čelnicima Kumanova sporazum o bratimljenju.  

Grad Bijeljina